Figyelmeztető jelnek minősítette Bokros Lajos a tőkeberuházások mérséklődését és a lakossági megtakarítások csökkenését. A volt pénzügyminiszter a Perfekt Rt. tanévnyitóján mondott beszédében kifejtette, hogy a gazdaságpolitika irányítóinak a napi érdekek helyett hosszú távra kellene tervezniük. A nemzeti össztermék 5 százalékos növekedése szerinte önmagában nem elég ahhoz hogy felzárkózzunk az Európai Unióhoz.

Bokros Lajos szerint a kétéves költségvetéshez a bevételek és kiadások pontos előre tervezésére, és ezzel összefüggésben az adóreform jövendő lépéseinek meghatározására is szükség van. A kormánynak ugyanakkor 3-5 évre szóló makrogazdasági programot is ki kellene kidolgoznia. Ezek nélkül ugyanis nem készíthető valós és betartható, több évre szóló költségvetés.

Megítélése szerint a magas olajár mellett a gyenge euró alapvetően befolyásolja az inflációt és a magyar gazdaság teljesítményét - és ezáltal erősen hat költségvetésre is. A Horn-kormány volt pénzügyminisztere a Perfekt Rt. tanévnyitóján a magyar gazdaság előtt álló kihívásokról szólva elmondta, hogy a tíz éve tartó gazdasági átalakulás sikerei ellenére Magyarországnak figyelnie kell a közelmúltban jelentkező intő jelekre. A közvetlen külföldi működőtőke-beruházások idén már csökkentek, visszaestek a külföldi portfólió-befektetések, és a lakossági megtakarítások is mérséklődtek.

A gazdasági és pénzügyi stabilitásnak egyaránt hasznos eleme lehetne, ha az áfát öt év alatt - évi egy-egy százalékkal csökkentenék, s így érnénk el az uniós átlagot. A Bokros által a csúszó leértékeléshez hasonlított folyamat a magyar gazdaságba vetett bizalmat erősítené, és ezzel egyben elkerülhető lenne a csatlakozást megelőző drasztikus váltás is.

A volt pénzügyminiszter kifejtette, hogy hazánknak fel kell készülnie arra is, hogy a környező országokból még a magyarnál is olcsóbb munkaerő áramlik majd be hazánkba - ugyanakkor nem tartja reálisnak a nyugat-európai országok félelmét a magyar munkaerő ottani tömeges megjelenéséről. A Világbank jelenlegi igazgatója a szerkezeti reformok és a modernizáció mellett alapvető fontosságúnak tartja a nehezen elért stabilizáció folytatását, mert ez a záloga a fenntartható növekedésnek.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)