A BorsodChem Rt. rendkívüli közgyűlést hívott össze november 24-ére, a közel 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Milford Holdings Ltd. indítványára - tette közzé a társaság pénteken a Magyar Tőkepiacban.

A napirendi pontok között első helyen szerepel az a kérdés, hogy a tulajdonosok hozzájárulnak-e a cég igazgatósága által kötött, TVK részvények átruházásával kapcsolatos szerződésekhez.

A társaság vezetése ugyanis a Mol Rt.-nek eladott 7 százalékos TVK-csomagot, amelyet nem sokkal korábban vásárolt. További részvényeket pedig a Magyar Külkereskedelmi Banknak adtak el, így a a BorsodChem részesedése a TVK-ban a korábbi közel 30 százalékról 15 százalékra esett vissza.

A BorsodChem egyik fő tulajdonosa azt is kéri: a részvényesek járuljanak hozzá ahhoz, hogy az igazgatóság a következő közgyűlésig a saját részvényekből legfeljebb 1.218.876 darabot visszavásároljon a közgyűlés által meghatározott áron. Ez az összes mennyiség 10 százalékát teszi ki. Az első két kérdés mellett az alapszabály módosítása, az igazgatóság és felügyelőbizottság újraválasztása is szerepel a Milford Holdings által javasolt napirenden

Kovács F. László, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója a TVK részvények eladásakor közölte: a tranzakciót gondos jogi elemzés előzte meg, és tárgyalni szeretnének a Gazprom érdekeltségébe tartozó Milforddal arról, hogy szabályszerű piaci ügyletben visszavásárolják a BorsodChemben meglévő 24,7 százalékos részesedését.

(MTI)

Ajánlat:

Mol

Borsodchem

TVK

Gazprom

Korábban:

Borsodchem: egyelőre marad a japán licenc
2000. október 4.

Mol-ügy: folytatódik a versenyfutás
2000. október 3.