A közlekedési szolgáltató cégek 10 százalék körüli tarifaemelést szeretnének jövőre, ám a kormány antiinflációs programjának megfelelően erre valószínűsíthetően nem lesz lehetőségük.

A Napi Gazdaság információi szerint még nem készült el a Pénzügyminisztériumban a jövő évi árintézkedésekről szóló kormány-előterjesztés, de a miniszterelnök korábbi nyilatkozatai szerint 2001. január 1-től nem emelkedhet 6 százaléknál nagyobb mértékben azoknak a szolgáltatásoknak az ára, amelyeknél a hatóságoknak ármegállapító szerepe van.

A Volán társaságok a távolsági személyszállítás díját legalább 9,5 százalékkal, a helyi közlekedési tarifákat pedig 11-12 százalékkal szeretnék megemelni. A jegyár-emelés mellett a Volánok továbbra is kitartanak amellett, hogy az állam a gázolaj árába beépített jövedéki adó egy részét - éves szinten legalább 6-8 milliárd forintot - térítse vissza számukra üzemeltetési támogatás címén, mint ahogyan megteszi a Magyar Államvasutak (MÁV) Rt. esetében.

A BKV jövőre 5 százalékos tarifaemelésre tett javaslatot a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatnak, az azonban átdolgozásra visszaadta a tervezetet.

(MTI)