A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokú ítéletében helyt adott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a Magyar Autóklub közös keresetének és a Pannonlízing Rt. által, a lízingszerződésnél használt feltételek közül többet is megsemmisített - tájékoztatta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi képviselője szerdán közleményben az MTI-t.

A közleményben Kovács Kázmér tételesen felsorolja a bíróság által érvénytelenített kikötéseket, többek között azt, amely szerint a casco biztosítási szerződés a pénzügyi lízingszerződés lejártával automatikusan megszűnik. Ugyancsak érvénytelennek nyilvánította a bíróság azt a kikötést, hogy a Pannonlízing indoklás nélkül jogosult megtagadni a szerződéskötést, amennyiben a lízingbe vevő nem az általa felajánlott módok valamelyikét választva köti meg a casco biztosítási szerződést - írja Kovács Kázmér.

Az ügyvéd kitér arra is, hogy a bíróság megállapította: indokolatlanul és egyoldalúan hátrányos a lízingbe vevőre nézve az a kikötés, miszerint a casco biztosítási szerződés a lízingszerződés lejártával egyidejűleg automatikusan megszűnik. Kovács Kázmér az előzményekre utalva emlékeztet rá: egyes biztosítók a lízing futamidejének lejárta után bekövetkezett károk rendezése helyett a lízingszerződésre hivatkozva a már befizetett biztosítási díjat visszautalták, a kárrendezést elhárították. A felperesek keresetét a CLB Bróker Biztosításközvetítő Kft.-vel szemben ugyanakkor a bíróság elutasította.

A Pannonlízinggel kapcsolatos bírósági ítélet nem jogerős, azzal szemben a felek 15 napon belül élhetnek fellebbezéssel - tette hozzá az ügyvéd a közleményben.

(MTI)

Korábban:

Kovács Kázmér: az autózás - egyelőre - nem alkotmányos alapjog