A Gazpromé lesz az egyetlen országos orosz magánmédia-birodalom, a Vlagyimir Guszinszkij nevével fémjelzett Media-Moszt fele a pénteken nyélbe ütött adósságrendezési egyezség értelmében.

A világ legnagyobb földgázipari csoportjának leányvállalata, a Gazprom-Media 50 százalék plusz egy részvénnyi részt kap a Media-Moszt mindegyik vállalatából, kivéve a politikai csaták középpontjában álló NTV országos televíziós hálózatot, amelyben 46 százaléka lesz - mondta pénteki moszkvai sajtóértekezletén a Gazprom-Media elnöke. Alfred Koh szerint a két cég közösen próbálja majd eladni az NTV 25 százalékát egy "nemzetközileg elismert" befektetőnek a Deutsche Bank szervezésében.

Az egyezség a Media-Moszt 211,6 millió dolláros adósságát rendezi, amelyre a Gazprom korábban garanciát vállalt. A legnagyobb orosz magánmédia-csoport és a legnagyobb állami cég közötti adósságvita erőteljes politikai felhangokat kapott, s a kormány cáfolatai ellenére sokan attól tartottak, hogy alkalmat kínál a Kremllel szemben erősen kritikus hangú médiabirodalom megrendszabályozására - írta a Reuters. Az NTV 25 százaléka plusz egy részvény külföldi eladása döntő lehet a pénzügyi és a politikai vitában egyaránt, mivel ez már elegendő részesedés a döntéshozatal ellenőrzéséhez - írta a hírügynökség.

A kommentár szerint mindazonáltal nem valószínű, hogy az egyezség enyhíti a Media-Moszt vezetőjére, Vlagyimir Guszinszkijra nehezedő nyomást. Guszinszkij ellen éppen a héten adtak ki ismét körözést. A Gazprom-Media szóvivője pénteken azt mondta a Reutersnek, hogy Guszinszkij nem részese a most kimunkált egyezségnek.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban:

Korlátozták a Gazprom monopóliumát
2000. november 10.

A titokzatos Gazprom az érdeklődés középpontjában
2000. szeptember 22.