A Hitelgarancia Rt.-nél a dinamikusan növekvő kezességvállalások hatására tavaly év végén a fennálló garanciaállomány nagysága - az előzetes adatok alapján - elérte a 85 milliárd forintot. Idén 120 milliárd forint összértékben vállalhat hitelgaranciát a szervezet.

Barátossy Györgyné, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a Hitelgarancia (HG) Rt. csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a HG Rt. a jövőben is kiemelkedő szerepet játszik a kis- és középvállalkozások hitelhez jutásának biztosításában. A parlament az elfogadott kétéves költségvetésben a Hitelgarancia Rt. részére megállapított garanciavállalások felső határát 2001-re 120 milliárd forintban rögzítette, 2002-re pedig 150-180 milliárd forintos sávot határozott meg a kezességvállalások felső határaként.

Kismarty Lorándné, a HG Rt. vezérigazgatója elmondta: a társaság a tavaly benyújtott garanciakérelmek alapján 4500 szerződésben 68 milliárd forint új kezességet vállalt, és ezzel a kis- és középvállalkozói szektorban mintegy 90 milliárd forint összegű hitel igénybevételét segítette. A társaságnál 1999 végén fennálló garanciaállomány nagysága még csak mintegy 45 milliárd forint volt.

A vezérigazgatónő a tavalyi kiemelkedő teljesítményt azzal magyarázta, hogy a társaság lényegesen csökkentette garanciadíjait, gyorsította a kezességvállalási kérelmek elbírálását és egyszerűsítette a hitelkérelmek adminisztratív terheit.

Kismarty Lórándné elmondta: a tavaly kötött garanciaszerződések 90 százaléka a mikro- és kisvállalkozások kölcsönhöz jutását támogatta. A sajtótájékoztatón elhangzott: a jelentős garancia-portfólió hatására kismértékben ugyan, de nőtt az előző évekhez képest a beváltott kezességek összege is: tavaly a beváltott garanciák értéke megközelítette a 3 milliárd forintot. Ezt a HG Rt. vezetője jelentős eredménynek nevezte, mert az eredetileg tervezett beváltási összeg 3,5 milliárd forint volt, amit még 65 milliárd forintnyi felső garanciaállományhoz igazították. Ehhez képest tavaly év végén a kezességállomány elérte a 85 milliárdot.

(MTI)