A francia Usinor SA, a luxemburgi Arbed SA és a spanyol Aceralia Corporación Siderurgica SA bejelentette, hogy megalakítják a világ legnagyobb acélipari vállalatát. A közlemény szerint az egyesülési folyamat még ez év őszén befelyeződik, és az egyesült vállalat várhatóan évi 46 millió tonna acélt termel majd. Az átszervezésektől mintegy 350 millió eurós megtakarítást várnak 2002 és 2005 között.

Három európai acélgyár hétfőn bejelentette, hogy megalakítja a világ legnagyobb acélipari vállalatát, évi 46 millió tonnás termeléssel.

A francia Usinor SA, a luxemburgi Arbed SA és a spanyol Aceralia Corporación Siderurgica SA közlése szerint az egyesülési ügylet lezárását őszre tervezik. Az egyesült cégben az Usinor részvényeseinek 56,5 százaléka, az Arbedéinek 23,4 százaléka és az Aceliaria részvényeseinek 20,1 százaléka lesz. Az vállalat székhelye Luxemburgban lesz, és később ajánlatot fog tenni egy-egy arányban az Usinor, tíz-egy arányban az Arbed, és nyolc-hét arányban az Acelaria-részvényekre.

A vállalatok azt is közölték, hogy termelésüket fokozatosan a leghatékonyabb üzemeikbe terelik át. A szerkezeti átalakítástól 350 millió eurónyi beruházás megtakarítását várják 2002 és 2005 között.

Az EU versenyfelügyelete várhatóan erősen vizsgálni fogja az egyesülés piaci pozícióit. Az autóiparban felhasznált acéllemezekből például 45 százalékos részesedést birtokol a három európai cég.

(MTI)

Ajánlat:

Usinor SA

Arbed SA

Aceralia