A francia Renault SA járműgyártó csoport eladja 50 százalékos részesedését az Irisbus autóbuszgyártó vegyes vállalatban az olasz Fiat SpA haszonjármű-részlegének. A két cég jelenleg fele-fele arányban birtokolja az Ikarusbus Rt.-ben 75 százalékos résszel bíró Irisbust. A Financial Times szerint a Renault része a második legnagyobb európai buszgyártóban 600 millió eurót érhet.

A Renault és a Fiat azóta tárgyal a tranzakcióról, hogy az EU bizottsága tavaly ősszel két évet adott a francia gyártónak a kiszállásra a vegyes vállalatból. Előzőleg a Renault eladta haszonjármű-részlegét a Volvónak, és a tranzakcióban 20 százalékot szerzett a svéd gyártó haszonjármű-üzletágában, de a brüsszeli bizottság verdiktje szerint a francia cégnek nem lehet egyszerre 50 százaléka az Irisbusban és közvetett ellenőrző része a Volvo buszrészlegében.

Louis Schweitzer, a Renault elnöke eredetileg nem akarta eladni az Irisbus-érdekeltséget a Fiatnak, hanem fel akarta darabolni a vállalkozást, és egyesíteni akarta a Renault és a Volvo buszrészlegeit - írta a Dow Jones. A tranzakciót júniusig tervezték lebonyolítani, de a Renault az utóbbi hónapokban átgondolta a részleteket, s most már pártolja az Irisbus-részesedés eladását a Fiatnak - írta meg nem nevezett forrásait idézve a gazdasági hírszolgálat.

Csütörtök délután a Renault részvénye 1 százalékos veszteséggel 57,57 euró volt a párizsi tőzsdén.

(MTI)

Ajánlat:

Renault

Fiat SpA