Kevés érdemi pályázó a Széchenyi Tervre

2001.06.22. 10:11

Nehezen kezelhetőnek, szigorúnak és bonyolultnak tartják a Széchenyi Terv pályázatainak feltételrendszerét a kisvállalkozások és a bankok szakértői - írja pénteki számában a Világgazdaság. A nehézségek miatt csekély az érdemi pályázók száma.

A Világgazdaság információi szerint a Magyar Bankszövetség már februárban, néhány héttel a pályázatok meghirdetése után jelezte a Gazdasági Minisztériumnak a Széchenyi Terv pályázati rendszerével kapcsolatos problémákat. Részben ennek is tulajdonítható, hogy áprilisban kissé módosultak a feltételek, ám továbbra is sok a tisztázásra váró kérdés: ilyen például a vissza nem térítendő támogatásokhoz szükséges visszavonhatatlan bankgarancia feltételeinek rendezetlensége.

A mikro-, kis- és középvállalkozások Széchenyi Terv pályázati rendszere egyik legneuralgikusabb pontjának azt a követelményt tartják, hogy a teljes fejlesztési költség 25 százalékának megfelelő saját forrással (ami csak készpénz, számlapénz, illetve állampapír lehet) kell rendelkezniük a pályázó cégeknek. Ezt azonban a kisvállalkozók zöme képtelen teljesíteni, mert a tőkeszegény cégek a forrásigényes beruházásaikat több éven keresztül valósítják meg, így készpénztartalékot nem tudnak képezni. A kényszerűségből mérsékelt igényeket támasztják alá az adatok: a Széchenyi-terv vállalkozáserősítő pályázataira június 18-ig 1074 pályázat érkezett. A legkevesebbet - kettőt - a mikrohitelhez kapcsolódó kisvállalati kölcsönprogram pályázatára nyújtották be, a legtöbben, 603-an a minőség- és környezetirányítási rendszerek bevezetéséhez és tanúsításához pályáztak támogatásért. A 13 vállalkozáserősítő pályázaton összesen 74-en nyertek vissza nem térítendő támogatást.

(MTI)

Ajánlat:

A Széchenyi Terv pályázatai
(az Üzleti Negyed összeállítása)

Gazdasági Minisztérium