Visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek Mádl Ferenc köztársasági elnök a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló, a parlament által már jóváhagyott törvényt. A házbizottság tegnapi döntése szerint a jövő hét keddi rendkívüli ülésen ismét megnyitja a jogszabály záróvitáját a T. Ház. A kormánypárti többség vélhetően lehetővé teszi, hogy már a közeljövőben lehetővé váljon a Magyar Posta Rt. postabanki tulajdonszerzése.

Az Országgyűlésnek más volt a szándéka a pénzügyi tárgyú törvénycsomagba foglalt hitelintézeti törvény módosítása kapcsán, mint ami a végszavazásban megtestesült - indokolta döntését értesüléseink szerint a köztársasági elnök. Mádl Ferenc az alkotmányban biztosított jogaira - amely szerint valamely jogszabály aláírása előtt észrevételei közlése mellett élhet ezzel a lehetőséggel - hivatkozva küldte vissza az Országgyűlésnek a szöveget.

A pénzügyi tárgyú törvénycsomag zárószavazása előtt módosító indítványokról is határozott a parlament, amelyek egyikének elfogadásával kikerült az egységes törvényjavaslatból az a rendelkezés, amely kimondja, hogy a Magyar Posta Rt. az egyetemes postai szolgáltató, amely egy másik paragrafus szerint 15 százaléknál nagyobb részesedést szerezhet valamely pénzintézetben. A PM eredeti szándéka az volt, hogy az Országgyűlés jogi osztályának kérésére a törvényjavaslaton belül más helyre kerüljön át az értelmező rendelkezés. A parlament elé kerülő ajánlásba viszont már csak az a módosító indítvány került bele, amely elhagyja ezt a rendelkezést, az azonban már nem, amely egy másik helyre visszaillesztette volna.

Áder János, az Országgyűlés elnöke csütörtöki közlése szerint a parlament hivatali apparátusának hibájából maradt ki az említett módosítás. A tegnapi házbizottsági ülést követően a házelnök újságírói kérdésre válaszolva közölte: a köztársasági elnök aláírta a közlönykiadóhoz megküldött, hibás dokumentumot. Ennek azonban véleménye szerint nincs jelentősége, ugyanis az nem jelent meg a Magyar Közlönyben, tehát nem lépett hatályba - tette hozzá. Így a hiba kijavítására lehetőség van.

Az MSZP frakciója a házbizottsági tanácskozáson jelezte, hogy nem kíván részt venni a pénzügyi tárgyú törvénycsomag újra megnyitott záróvitájában. Áder ezt a következőképpen kommentálta: "Úgy látom, a szocialisták inkább a nyaralást választják."

Keller László, az MSZP képviselője lapunk kérdésére válaszolva leszögezte: a köztársasági elnök nem járt el törvényesen, amikor az alkotmányban foglalt jogaira hivatkozva küldte vissza a parlamentnek a már elfogadott, de még ki nem hirdetett törvényt. A szocialisták véleménye szerint ugyanis erre az előtt lett volna lehetősége, hogy a kézjegyével ellátta a törvényt. Ebben a helyzetben egyetlen lehetősége lett volna Mádl Ferencnek, hogy a kijavított, tehát az érintett rendelkezést nem tartalmazó jogszabályt aláírja. A mostani cselekedetével azt igazolja, hogy a kormány befolyása alatt tevékenykedik - hangoztatta Keller.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára tegnap sajtóbeszélgetésen visszautasította azokat az ellenzéki állításokat, amelyek szerint utólag, tudatosan "csempészte" bele a tárca a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló, a parlament által elfogadott jogszabályba azt a rendelkezést, amely a Magyar Posta Rt.-t nevezi meg egyetemes postai szolgáltatónak. Tállai dokumentumokkal támasztotta alá, hogy a PM által a záróvitához megküldött módosítócsomagban még mindkét indítvány szerepelt. Az államtitkár lényegében elismerte, elkerülte a pénzügyi tárca figyelmét, hogy a parlamenti szavazás végeredménye nem az eredeti szándékot tükrözi. Így fordulhatott elő, hogy a PM azzal a rendelkezéssel küldte meg az Országgyűlésnek az elfogadott törvényjavaslatot, amely - azáltal, hogy csak felemás módon szavazott róla a parlament - kikerült az egységes javaslatból. Az Országgyűlés tehát végső soron egy olyan paragrafust "szavazott ki", amelyet előzőleg már elfogadott. Erre a házszabály szerint nincs joga - szögezte le az államtitkár.

Tállai arra nem tudott egyértelmű választ adni, hogy a kormányülés előtt értesült-e a pénzügyi tárca a parlamenti malőrről. Lapunk kérdésére, érez-e erkölcsi felelősséget a tárca az általa beterjesztett törvényjavaslat kálváriája miatt, az államtitkár elmondta: a záróvitához benyújtott módosító indítványokat az alkotmányügyi bizottság ülésén véleményező pénzügyminisztériumi képviselőtől már számon kérték a mulasztást.

Dutka Noémi

(Népszava)