Szeptemberig tarthatóak a húsárak a Hússzövetség szerint

Vágólapra másolva!
A legnagyobb húsipari érdekképviselet, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) álláspontja szerint tarthatóak a húsárak szeptemberig - nyilatkozta a szövetség elnöke, Jankó Ferenc a szerdai budapesti elnökségi ülést követően.
Vágólapra másolva!

Az elnökségi ülésen az az álláspont alakult ki, hogy az alapanyag árak emelkedése ellenére is tartható az egy hónappal ezelőtt a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) által tett vállalás, miszerint szeptemberig nem emelkednek belföldön a sertéshús árak. Az utóbbi időben tapasztalható alapanyagár-emelkedés a húsipari szakember szerint megállt és elkezdődött a csökkenés.

Alig egy hete Zádori László, a terméktanács titkára úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi felvásárlási árak mellett nehezen tarthatók az önkorlátozó intézkedések, amelyet a Vágóállat és Hústermék Tanács tett a múlt hónap végi elnökségi ülését követően a kormánynak.

A szakember akkor elmondta, hogy a sertések felvásárlási ára élő súlyra számítva 385 forint körül mozog átlagosan, ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországnál drágábban csak az USA-ban veszik az élő állatokat a feldolgozók. A magyar felvásárlási árak mintegy 35 forinttal haladják meg a német, a francia vételi árakat és 20 forinttal magasabbak a dán felvásárlási áraknál.

Jankó Ferenc a hússzövetség - amelynek 55 tagvállalata adja a belföldi sertéshús-forgalom 70, az országos exportnak pedig 90 százalékát - azt hangsúlyozta, hogy a húsipar nem az alapanyag árak tartására tett ígéretet, hanem arra, hogy szeptemberig a sertéshús átlag ára fajtától függően a jelenlegi 1100-1200 forintos kilogrammonkénti szinten marad. Ez pedig a hússzövetség elnöke szerint tartható.

Az alapanyagok ára szerinte azért is mérséklődik majd, mert az exportpiacokon elsősorban a Távol-Keleten csökken az ár és a forint erősödése is ez irányba hat. A feldolgozók pedig gazdasági megfontolásokból kénytelenek lesznek keresni az olcsóbb alapanyagot.

(MTI)