Egyelőre nem változnak a vezetékes telefonról mobilkészülékre kezdeményezett hívások díjszabásai. A törvénymódosítás szerint ugyanis vasárnaptól életbe lépnek a kormány által megállapított hatósági árak, azonban az ezek mértékét meghatározó kormányrendelet még nem készült el. A jogalkotási törvény szerint a két jogaszabályt egy időben kellene hatályba léptetni.

A jelenlegi törvény módosításaként vasárnaptól hatósági árassá válnak a vezetékes telefonról kezdeményezett és mobilhálózatban végződő hívások. A hívások díját meghatározó kormányrendelet azonban várhatóan nem jelenik meg időben - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A rendelet hiányában egyelőre nem változnak az említett tarifák, azaz nem teljesül a törvénymódosítás azon célja, hogy az indokolatlanul magas árakat a kormány adott esetben egy hatósági árszabással letörhesse. A hatósági ár meghatározásában figyelembe kell venni a szolgáltatók költségeit és a tisztességes üzleti hasznot. A tarifa-megállapodást követően ezenkívül a vezetékes szolgáltatók számlázási rendszerét, valamint a vezetékes és mobilszolgáltatók közti elszámolást is meg kell változtatni.

A jogalkotási törvény értelmében egyébként a jogszabályt és annak végrehajtási jogszabályát egy időben kell hatályba léptetni. A hatálybalépés időpontját pedig úgy kell meghatározni, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre, az alkalmazásra való felkészüléshez.

Az érintett mobilcégek egyébként a törvénymódosítás benyújtásakor tiltakozásuknak adtak hangot, mert szerintük a szabad verseny jellemezte piacon nem megengedhető a hatósági ár alkalmazása.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Hírközlési Főfelügyelet 

Korábban:

A távközlési piac felszabadítása hosszú távon a díjak csökkenését okozhatja 
(2001. június 12.)