Vasárnaptól emelkednek a gázárak

2001.06.30. 10:18

Átlagosan 12 százalékkal többet kell fizetni a földgázért vasárnaptól, a villamos energia fogyasztói ára változatlan marad. A távfűtés ez év szeptemberétől várhatóan 15,2 százalékkal drágul, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés augusztusi határozatában így dönt. Az áremelést egy új díjmechanizmus alapján számolták ki, amelynek elfogadásáról csütörtökön születik döntés.

A fogyasztói földgáz-árak a Gazdasági Minisztérium tavaly decemberi rendeletének megfelelően 2001. július 1-jén átlagosan 12 százalékkal nőnek. A Mol Rt. ugyanakkor mintegy 14 százalékkal emelheti nagykereskedelmi árait, ami annak tudható be, hogy az emelést forintban határozták meg, és a nagykereskedelmi árak alacsonyabbak a fogyasztóinál.

A földgáz-árak alapján az erőművek által értékesített hő termelői ára 2001. július 1-jén átlagosan 1 százalékkal nő. A távfűtés lakossági árának meghatározása önkormányzati hatáskör.

A távfűtés ára Budapesten várhatóan 15,2 százalékkal drágul szeptembertől annak az új díjmechanizmusnak az alapján, amelynek közgyűlési elfogadását támogatta hétfői kabinetértekezletén a Főpolgármesteri Hivatal vezetése. A Fővárosi Önkormányzat és a Főtáv Rt. közti új díjmechanizmusról csütörtökön, a szeptemberi áremelésről augusztus végén dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A villamos energia fogyasztói ára ugyanakkor nem változik. A nagykereskedelmi árrés azonban 3 százalékkal csökken, miután a Magyar Energia Hivatal vizsgálata alapján a gazdasági miniszter a nagykereskedelmi árak mérsékléséről döntött. Ezt az alapozta meg, hogy érvényesítették az áramszolgáltató társaságok 2000. évi beruházásait az árak meghatározásakor.

(MTI)

Korábban:

Tizenkét százalékkal emelkednek a gázárak júliustól 
(2001. június 19.)