Vagyonkezeléssel, lízinggel is foglalkozik az egyesült Kereskedelmi és Hitelbank

2001.07.09. 8:10

A Cégbíróság július 1-jével bejegyezte az új Kereskedelmi és Hitelbankot, azt követően, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Gazdasági Versenyhivatal is megadta a szükséges engedélyeket. Így a hitelintézet vezetése arról is döntött, hogy miként tevékenykedjen tovább az egyesült Kereskedelmi és Hitelbank hitelintézeti csoportja. Az új univerzális bankcsoport a hagyományos banki termékeken kívül foglalkozik vagyonkezeléssel, lízinggel, faktoringgal, élet- és nyugdíjbiztosítással, valamint egyéb befektetési szolgáltatásokkal.

A K and H Lízing Csoport - mind létszámát, mind mérlegfőösszegét tekintve - az egyesült K and H legnagyobb leányvállalata. A 62 milliárd forintos lízing-portfólióval rendelkező cégcsoport a korábbi K and H Lízing csoport, az ABN AMRO autófinanszírozása szakosodott Pannonlízing csoportja, az ABN AMRO Eszközfinanszírozó és az Alkusz Biztosítási Brókercég részvételével alakul ki. Az összeolvadással létrejövő lízingcsoport, Tóth Tamás vezérigazgató irányításával, teljes körű eszközfinanszírozási palettát kínál a kis-, közepes- és nagyvállalati ügyfeleinek, valamint magánszemélyeknek.

A K and H Vagyonkezelési üzletág az ABN Amro Alapkezelőre és az ABN AMRO Vagyonkezelőre épül. Az alapkezelő társaság a PSZÁF engedélyével már átvette a K and H Kötvény, a K and H Pénzpiaci Alap és a K and H Részvényalap kezelését, míg a vagyonkezelő integrálta a K and H nyugdíjpénztárainak, illetve egyedi portfólióinak kezelését.

A Győri István vezérigazgató vezette üzletág teljes körű profilra törekszik, így a szorosan vett vagyonkezelés mellett a megcélzott befektetési területei között mind a hazai befektetési piac, mind a külföldi pénz és tőkepiac megtalálható.

A vagyonkezelési üzletág alapcsoportjába tartozik a K and H Pénzpiaci Alap, amely a hazai pénzpiac instrumentumaiba fekteti pénzeszközeit, a K and H Aranykosár, amely hazai kötvénypiacra koncentrál, a K and H Unió Alap, amely nagyrészt európai részvényekbe fektet, a K and H Amerika Alap, melynek célterülete az észak-amerikai részvénypiac, illetve a K and H Navigátor Alap, amely hazai részvényeket vásárol portfóliójába. Az üzletág jelenleg mintegy 55 milliárd forintnyi vagyont kezel. A leánycég az alapkezelés tekintetében Magyarországon az ötödik piaci szereplőnek számít, és a K and H bankcsoport 100 százalékos tulajdonában van.

A csoporthoz tartozó K and H Életbiztosító Rt. kínálja a bankcsoporton belül az életbiztosítási szolgáltatásokat David Truman vezérigazgató felügyeletével. A cég számára jelentős növekedési lehetőséget jelent majd a fúzió, mivel ennek részeként megduplázódik az értékesítési helyek száma. Emellett, március 1-jétől a szintén a KBC csoporthoz tartozó Argosz Biztosító Rt. is forgalmazza a K and H Életbiztosító megtakarítási termékeit 350 helyi képviselőjén keresztül.

A K and H Életbiztosító tavaly 664 millió forint életbiztosítási díjbevétellel rendelkezett, a társaság termékpalettája magában foglalja az egyedi és csoportos kockázati és megtakarítási életbiztosításokat, valamint a banki termékekhez kapcsolódó szolgáltatásokat. Az egyesülés révén az ABN AMRO ügyfelei is részesülnek a bankszámlához kapcsolódó automatikus életbiztosításban, továbbá az új K and H Életbiztosító átveszi az ABN AMRO személyi hitelhez kapcsolódó csoportos életbiztosítását is.

A Magyar Faktor Rt. változatlan formában működik tovább az új bankcsoporton belül, Martinkó Károly vezérigazgató irányításával. A cég a belföldi és nemzetközi faktorpiac meghatározó szereplője, 31 milliárd forintos forgalmával a hazai piac több mint harmadát uralja. Az egyesülést követően a társaság 50 százaléka az új K and H birtokába került, másik fele pedig az ausztriai Intermarket Bank tulajdonában marad.

A brókeri tevékenységet - a volt ABN AMRO Equities Rt. alapjaira építve - a K and H Equities Rt. viszi tovább, amelyet John Milton vezérigazgató vezet. Az 50 százalékban a K and H, 30 százalékban a belga KBC és 20 százalékban a holland ABN AMRO tulajdonában lévő leányvállalat értékpapír-kereskedelmi és bizományosi tevékenységet, befektetési tanácsadást, értékpapír-letéti számla-, tőkeszámla- és ügyfélszámla vezetést végez. Egyebek mellett londoni befektetési bankok, nemzetközi és belföldi befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, valamint egyéb vállalatok és magánszemélyek veszik igénybe szolgáltatásait. A forgalom alapján a brókercég az első három piaci szereplő között van Magyarországon.

A K and H Csoporton belül a Pénztárszolgáltató Kft. felel majd a bankcsoport nyugdíjpénztárának működtetéséért. A K and H Önkéntes Nyugdíjpénztár és az Aranykor Nyugdíjpénztár az elmúlt év végén már összeolvadt. Az egyesült pénztár ez év január 1-jétől Aranykor K and H Bank Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár néven folytatja tevékenységét.

A Pénztárszolgáltató Kft.-t Bálint András ügyvezető igazgató, míg az Aranykor Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat Galgóczi Antal ügyvezető igazgató irányítja.

A két nyugdíjpénztár magánágának összeolvadása 2001 októberére várható. Az egyesülés végén egy megközelítőleg 130 ezer fős és 26 milliárd forint vagyonnal rendelkező pénztár jön létre, amely Magyarország hatodik legnagyobb nyugdíjpénztára lesz.

(MTI)

Ajánlat:

Kereskedelmi és Hitelbank

Korábban:

Bejegyezték az egyesült Kereskedelmi és Hitelbankot