Felére csökkenhet a német gazdasági növekedés üteme

2001.07.10. 15:07

A német gazdaság idén mindössze 1 százalékkal bővül - közölte kedden a DIW, a hat nagy német gazdaságkutató intézet egyike. Áprilisban a Hatok együttesen még 2,1 százalékos GDP-bővülést jósoltak 2001-re; a kormány hivatalos előrejelzése változatlanul 2 százalékos növekedést valószínűsít.

Kedden kiadott legújabb jelentésében a DIW azt írta, hogy a német gazdaság az idén nem lesz képes kivonni magát a világgazdasági hatások alól, sőt, minden külső negatív fejlemény különös aggodalom forrása Németország számára a magas exportfüggőség miatt.

Az intézet számításaiban azt a feltételezést vette alapul, hogy a valutauniós jegybank (EKB) még a nyáron 50 bázispontos kamatcsökkentés hajt végre, de a jelentés szerint az igazán erőteljes fellendülés elősegítéséhez 200 bázispontos monetáris enyhítés lenne szükséges, amely után 2,50 százalékos lenne az EKB alapkamata.

A DIW keddi jelentése szerint jövőre már várható némi lendület a német gazdaságban, amely 2002-ben 2,3 százalékkal növekedhet. Az intézet az euróövezet egészére 1,9 százalékos idei gazdasági növekedést jósolt, 2002-re pedig 2,5 százalékos GDP-bővülést jelzett előre.

(MTI)

Ajánlat:

DIW

Korábban:

Nem csökkentette kamatait az uniós jegybank
(2001. július 5.)