A British Petroleum olajipari csoport bonyolult, mintegy 6,5 milliárd euró értékű kereszttulajdon-cserés és készpénzes tranzakcióban megveszi a legnagyobb német energia-szolgáltató, az E.ON AG olaj- és benzinkút-üzletágát, így az Aral kúthálózatot is - jelentette be hétfőn a két cég.

Az ügylet keretében a BP 51 százalékos kezdeti részesedéshez jut az E.ON tulajdonába tartozó Veba Oelben, amelynek része az Aral, a legnagyobb német benzinkút-hálózat. A Veba több mint 2500 benzinkutat üzemeltet Németországban, 8600 alkalmazottat foglalkoztat, és tavalyi árbevétele 28,78 milliárd euró volt. A British Petrolnak (BP) hozzávetőleg ezer kútja működik Németországban.

A közlemény szerint a BP-nek opciója van arra, hogy januától 340 millió dollárért megvegye a Veba Oel fennmaradó 49 százalékát, s egyesítheti jelenlegi németországi olajüzletágát az új egységgel, amitől 15 százalékos költségcsökkentés, s évi 200 millió dollár hozadék várható a munkahely-leépítésekkel együtt.

A tranzakció során az E.ON a Veba Oelért 51 százalékhoz jut a BP-tulajdonú Gelsenberg AG csoportban, amelyhez a BP-nek a Ruhrgas AG-ben - a legnagyobb német földgázforgalmazóban - meglévő 25,5 százalékos részesedése is tartozik, s kap még 1,63 milliárd dollár készpénzt is. A British Petrol átveszi az E.ON 950 millió dolláros adósságát is.

A tranzakció jelentős állomása annak az E.ON-stratégiának, amely a német cég közszolgáltatói alaptevékenységének középpontba helyezését célozza - írta a Reuters. Ugyanez a cél vezérelte a másik német szolgáltató csoportot, az RWE-t, amely máciusban adta át olajüzletágát a Royal Dutch/ Shellnek.

(MTI)

Ajánlat:

BP

E.ON