Idén 15 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek

2001.07.18. 16:40

A Magyar Agrárkamara szerint az élelmiszerárak nem fognak hozzájárulni a második félévre jósolt antiinflációs folyamathoz; a szervezet éves szinten 15 százaklékos élelmiszer-áremelkedésre számít. A kamara szerint drágulnak a tejtermékek, és a jelentős kenyérár-emelés sem várathat sokáig magára.

A kamara a fogyasztói kosárból 25 százalékkal részesedő élelmiszerek 52-56 százalékánál árnövekedést, 36-38 százalékánál stagnálást, 8-12 százalékánál csökkenést prognosztizál, ami az inflációt összességében 3,7-3,8 százalékponttal növeli az idén - mondta Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke szerdán.

A második félévben átlagosan 14 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek, éves szinten pedig az átlagos áremelkedés 15 százalék körüli lesz - mondta Csikai Miklós. Az első félévben 16,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Mészáros Gyula, a szervezet főtitkára kijelentette: a húspiacon a sertésállomány csökkenése miatt, ha nem is jelentős, de mérsékelt árnövekedés várható; a tej, tejtermékek jelenlegi szezonális árcsökkenése sem tart sokáig, ősszel itt is áremelkedés valószínű. Stagnálásra a zsiradékok, édességek, zöldségek, gyümölcsök áránál lehet számítani, egyedül a gabonafélék lesznek olcsóbbak rövid távon.

Hozzátette: a kenyér radikális áremelése egyre inkább elkerülhetetlen, mert itthon 3,5-7-szer olcsóbb, mint bármely EU-tagállamban.

Mészáros Gyula szerint az élelmiszerek árrobbanása csakis a mezőgazdasági kulcságazatok EU-ban használt rendtartásával korlátozható. A főtitkár sajnálatosnak tartja, hogy a parlament őszi törvényalkotási programjából ezúttal is kimarad az uniós rendtartás átvétele.

(MTI)

Ajánlat:

Árak
(az Üzleti Negyed rovata)