Pesszimistább cégek, visszafogott várakozások

2001.07.26. 8:48

A javarészt külföldi érdekeltségű hazai nagyvállalatok exportnövekedésük kilátásait az elmúlt két hónapban kevésbé optimistán ítélték meg, mint az év első öt hónapjában - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb elemzéséből. Az anyag szerint a nagyvállalatok a belföldi értékesítési lehetőségek fejlődésében sem bíznak olyan mértékben, mint korábban.

Az ország gazdasági stabilitásának fennmaradását a külpiaci dekonjunktúra nem veszélyezteti, a makrogazdasági mutatók az esztendő egészére legfeljebb néhány tized százalékponttal maradhatnak el a tavalyi értékektől - állítja az intézet legújabb elemző anyagában. Az év eleje óta dinamikusan bővülő belső fogyasztás viszont az exportorientált nagyvállalati kört nem képes kárpótolni a külpiacokon elszenvedett keresletcsökkenésért. Ráadásul emellett az erősödő forint is csökkenti a hazai devizában elszámoló cégek versenyképességét, mérsékli a vállalati bevételeket és jövedelmeket. A legnagyobb magyarországi vállalatok (Top 100) július havi konjunktúra-indexe ezek fényében 55 százalék lett, valamivel alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.

A többségében külföldi érdekeltségű hazai nagyvállalatok exportnövekedésük kilátásait az elmúlt két hónapban kevésbé optimistán ítélték meg, mint az év első öt hónapjában. - vállalatcsoport a belföldi piac bővülésének dinamizáló hatásában sem igen hisz. A kevésbé optimista vélekedést az exportorientált vámszabad területi nagyvállalatok keresletcsökkenése, az ipari termelés mérséklődő ütemű bővülése, a beruházások tervezettnél alacsonyabb növekedése válthatta ki. A kutatók állítják: a cégek rövid távú helyzetmegítélésének romlása mögött a globális - és különösen az uniós - gazdaság teljesítményének lassan egy éve tartó visszaesése áll. A veszteségek csökkentése érdekében a nagyvállalatok növelni igyekeznek termelékenységüket, tevékenységüket racionalizálják, amelyek során kisebb-nagyobb munkaerő-elbocsátással lehet számolni. Ugyanakkor a kormányintézkedések importösztönző hatása kedvezően jelentkezhet a korszerű gépek és technológiák behozatalában, ami a cégek hosszú távú fejlődése szempontjából jelentős. Az olcsóbb import pedig hozzájárulhat az infláció mérséklődéséhez is.

A kis- és középvállalatok körében végzett felmérés júliusban nem mutat lényeges változást a korábbi hónapokhoz viszonyítva. A konjunktúraindex fél százalékponttal emelkedett az előző havihoz képest. - kor magatartására jelenleg a várakozó álláspont a jellemző. Bizonytalan a belföldi fogyasztás, valamint a termelői árak változása a második félévben.

A forint erősödése miatt hátrányos helyzetbe kerülő kis- és középvállalkozások veszteségeik növekedésével, pénzügyi helyzetük romlásával számolnak. Bevételeik csökkenéséből egyértelműen a beruházási pénzforrások és más tartalékok felélése következik. Teljesítményük a hozott intézkedések hatására a korábban feltételezettnél valamelyest alacsonyabb lesz, az infláció viszont az előrejelzésük szerint érzékelhetően csökkenni fog.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet