A második negyedévben 0,7 százalékkal nőtt az Egyesült Államok GDP-je, alulmúlva az előzetes elemzői várakozásokat. Az első három hónapban 1,3 százalékos volt a növekedés mértéke, a tavalyi év első negyedében pedig még 5,6 százalékos. Tíz évvel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy három egymást követő negyedévben 2 százalék alatt maradt a növekedés üteme. 

Az idei év második negyedében az amerikai gazdasági növekedés üteme 0,7 százalék volt- jelentette be az amerikai kormányzat pénteken. Az érték elmarad az elemzői várakozásoktól - írja a CNNfn.

Az első három hónapban még 1,3 százalékos GDP-növekedést regisztráltak az Egyesült Államokban és a mostani adat a legrosszabb 1993 óta, amikor az első negyedévben 0,1 százalékos bővülést mértek. A tavalyi év hasonló időszakában pedig 5,6 százalékos volt a gazdasági növekedés üteme. Az 1990-1991-es recesszió idején fordult elő utoljára, hogy a növekedés üteme három egymást követő negyedévben 2 százalék alatt maradt. A jelentésből kiderül, hogy az amerikai gazdasági növekedés 4,1 százalékos volt az elmúlt év egészében, elmaradva az 5 százalékos elemzői becsléstől. A GDP szintén 4,1 százalékkal nőtt 1999-ben, és 4,3 százalékkal nőtt 1998-ban.

A Briefing.com által megkérdezett szakértők korábban 0,9 százalékos növekedést valószínűsítettek erre az időszakra. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén eddig hat alkalommal hajtott végre kamatcsökkentést az amerikai gazdaság felélénkítése érdekében. A gazdasági növekedés lassulását jelzi, hogy a fogyasztói kiadások növekedése 2,1 százalékosra mérséklődött a megelőző negyedévben mért 3 százalékról. A csökkenés három negyedéve folyamatos, amelyre szintén nem volt példa 1983 óta.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Federal Reserve