Gazdátlan tagdíjmilliárdok

2001.07.31. 10:27

Az immáron négy éve működő 24 magánnyugdíjpénztár az első negyedévben 26,5 milliárdos tagdíjat szedett be, ám ennek mindössze 91 százalékát írták jóvá a tagok egyéni számláján, a maradó 9 százalékot függő tételként könyvelték el - tudta meg a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint nem kizárható, hogy visszaélések állnak a függő tételek magas aránya mögött.

A jogszabályok szerint az azonosítatlan eredetű pénzt a pénztárak ugyan befektethetik, de a hozamot a tagok számára kell jóváírni. A lap adatai szerint jelenleg 2,3 milliárd forint kering gazdátlanul a pénztári rendszerben.

A 9 százalékos függő tagdíjtétel azért is meglepő, mert az ilyen tételek aránya a korábbi negyedévekben jóval alacsonyabb, általában 1-2 százalékos volt.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakemberek szerint a rendkívül magas függő tétel a vagyonnal való visszaélésekre utalhat. Elképzelhetőnek tartják, hogy egyes nyugdíjpénztárak, illetve pénztárszolgáltatók e függő számlán lévő pénzeket saját hasznukra fektetik be, és a keletkező hozamot nem a tagok számára könyvelik el. A felügyelet ellenőrzései során erre utaló tendenciát nem tapasztalt, ám a lap információi szerint egyes esetekben nem lehet kizárni ennek a lehetőségét sem.

(MTI)

Ajánlat:

Nyugdíj
(az Üzleti Negyed rovata)