Elemzők az infláció gyors csökkenésére számítanak

2001.08.17. 13:46

A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett szakértők az infláció gyors csökkenését várják az idei évben. Az elemzői prognózis a pénzromlás ütemét augusztusra 8,98 százalékra, decemberre pedig 7,64 százalékra várja. Ez utóbbi gyakorlatilag egybe esik a jegybank által megcélzott 6-8 százalékos inflációs sáv felső határával. Az infláció csökenése aMNB-t irányadó kamatainak 25, vagy 50 bázispontos csökkentésérekésztetheti - vélik a szakértők.

A júliusi 1,1 százalékpontos csökkenést követően a Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők további gyors csökkenést várnak a pénzromlás alakulásában - derült ki a brit hírügynökség budapesti irodájának pénteki tájékoztatóján.

A megkérdezett szakértők ennek alapján az éves pénzromlást augusztusra 8,98 százalékra várják, ez újabb 40 bázispontos esés a júliushoz képest. Az idei év decemberére pedig a szakértők átlag-előrejelzése 7,64 százalék, ami gyakorlatilag egybeesik a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi jóslatával megcélzott 6-8 százalékos inflációs sáv felső részével.

A piac szinte egyöntetű véleménye az, hogy szeptember végéig az újabb jelentős inflációcsökkenés már a jegybankot is irányadó kamatainak 25, vagy 50 bázispontos csökkentésére készteti.

Az inflációs előrejelzések alapján a jövő évben is jelentősen csökken a pénzromlás üteme. Egy elemző ezt azzal magyarázta, hogy az erős forint hatása a júliusi inflációs adatban még elmaradt, így a hatás elnyújtva jelentkezhet majd.

A megkérdezett szakértők szerinti, a jövő év decemberére vonatkozó inflációs konszenzus 5,52 százalék, ami 23 bázispontos csökkenést jelent az előző átlag-prognózisokhoz képest és gyakorlatilag beleesik az MNB legutóbb nyilvánosságra hozott, a jövő év decemberére vonatkozó 3,5-5,5 százalékos inflációs sávjába.

Ami az éves átlagos inflációs várakozásokat illeti, a legutóbbi körkérdések után az elemzők 2001-re 9,29 százalékra, 2002-re viszont már csak 6,06 százalékra vitték le inflációs várakozásaikat.

Az új előrejelzés most már markánsan megerősíti azt a több hónapja tapasztalható trendet, hogy a magyar gazdaság sem kerülheti el az Európa-szerte tapasztalható gazdasági lassulást, bár a növekedési ütem csökkenésére vonatkozó várakozások viszonylag mérsékeltek maradtak.

A csökkenő gazdasági teljesítmény az ipari termelésre vonatkozó előrejelzésben is tükröződik, a legújabb felmérés szerint 2001-re az ipari termelés bővülését 9,13 százalékra, míg 2002-ben 10,5 százalékra várják az elemzők.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank