Tovább gyengült a forint

2001.08.17. 8:58

Csütörtökön folytatta a forint három napja tartó mélyrepülését, s késő délután 7,57 százalékon állt a nemzeti valuta a sáv erős oldalán, ami 103 bázisponttal gyengébb a keddi záró helyzetnél. Az elemzők megosztottak abban, hogy begyűrűzik-e a fogyasztói árakba az erősebb forint hatása.

Már a nyitáskor pánikszerű forinteladásba kezdtek a külföldi bankok a feltörekvő piacokról érkező kedvezőtlen hírek hatására - értesült az MTI-ECO hírügynökség. Az eurót késő délután 254,20 forinton jegyezték, ami háromforintos drágulást jelent a szerdai árhoz képest. Az elemzők átmenetinek tartják a forint gyengülését, s a jövő héten már erősödésre számítanak.

Az MNB az árfolyamsáv szélső értékeit 234,06 és 316,63 forinton, az euró árfolyamcentrumát pedig 275,33 forinton határozta meg. A jegybank inflációs célkitűzéseinek megvalósulását Járai Zsigmond, az MNB elnökének korábbi elmondása szerint 245-250 forint közötti euró- középárfolyam szolgálná a legjobban. Ehhez a sávközéphez képest megközelítően 11 százalékkal erősebb forintra lenne szükség. A jegybank továbbra is inflációs célokat határoz meg, nem gondolkodik konkrét árfolyamban - szögezte le a Népszavának Missura Gábor szóvivő. Tény, hogy ez idáig nem látszik az árakban a forint erősödése, de az MNB továbbra is az inflációfékezés hatékony eszközének tartja az árfolyamsáv-szélesítést.

Az elemzők is meglepődve tapasztalták, hogy a júliusi fogyasztói árakban még egyáltalán nem érződött a forinterősödés hatása. Többen úgy ítélik meg, hogy a 9,4 százalékos egy évre visszatekintő árindex a tavaly júliusi túlzottan magas bázisnak köszönhető. Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő Rt. elemzője szerint az erősebb valuta hatása valószínűleg azért nem gyűrűzött be a fogyasztói árakba, mert még nem futottak ki a korábban felhalmozott készletek, s hosszabb távra, rögzített árakon folyik a kereskedelem. Az is kedvezőtlenül befolyásolja az inflációt, hogy a magyarországi kereskedők a szezonális akciókon kívül ez idáig nem nagyon szoktak hozzá az árcsökkentéshez. A jegybank a legnagyobb reményeket a legimportérzékenyebb termékek, a tartós fogyasztási cikkek, illetve a gépjárművek árleszállításához fűzte. A gyakorlatban azonban az üzemanyagokon kívül egyetlen termékcsoport árai sem mérséklődtek. Az erősebb forintból származó nyereségből egyelőre különféle akciókon és extra juttatásokon (például az autókereskedők által az idén kedvezménnyel vagy ingyen kínált légkondicionáló) keresztül kaphat a vásárló. Az elemző szerint azonban már a következő hónapban érezni lehet az erősebb forint hatását. A kereskedők ugyanis már nem tudják lenyelni a nyereséget. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelentős árcsökkenésre csak tartós árfolyam-erősödés mellett lehet számítani.

Dutka Noémi

(Népszava)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank