A bankszövetség bírálja a diákhitelt

2001.10.01. 15:14

A Magyar Bankszövetség Elnöksége a diákhitel-konstrukcióra vonatkozó szabályok megváltoztatására tett javaslatot Varga Mihály pénzügyminiszterhez írott levelében. A szervezet szerint a jelenlegi konstrukció súlyosan sérti a versenysemlegesség elvét.

A bankszövetség kezdeményezi a Pénzügyminisztériumnál a szabályozás megváltoztatását, úgy, hogy a Diákhitel Központ Rt. eredeti tulajdonviszonyainak visszaállítása mellett a diákhitel igénybevevője szabadon választhassa meg, hogy melyik kereskedelmi banknál vezetett bankszámlájára kívánja a hitel folyósítását.

A Bankszövetség javasolja azt is, hogy a bankok - a versenyjogi szabályok megtartásával - köthessenek a Diákhitel Központ Rt.-vel megállapodást arra, hogy a hitelnyújtást és a kapcsolódó szolgáltatásokat a Diákhitel Központ ügynökeiként végzik. Azt is szorgalmazza a szövetség, hogy a kereskedelmi bankok normatív állami támogatás mellett saját forrásaik terhére nyújthassanak diákhitelt, ezzel is csökkentve az államra terhelődő költségeket.

Az elnökségi ülésen megvitatott elemzés szerint a rendszer átláthatatlan, a szabályozásból nem egyértelmű a Diákhitel Központ Rt. forrás-szerzésének módja, és az sem, hogy a két tanévre a kormány által átvállalt működési költségek és kockázati felár hogyan térülnek meg. A konstrukció jelenlegi formájában nyilvánvalóan veszteséges, ezért világosan be kell mutatni, hogy ezt a veszteséget hosszú távon milyen forrásból, milyen formában, ki fedezi.

A Bankszövetség úgy értékelte, hogy a szabályozás sérti az érintett kereskedelmi bankok, s közvetve a banki közösség érdekeit, mivel a pénzintézetek - más államilag támogatott kölcsönformáktól eltérően - normatív támogatás mellett, egymással versenyezve nem vehetnek részt a diákhitel folyósításában, és így egy meghatározott ügyfélkörben egyetlen bank monopolhelyzetbe kerül. A kialakított rendszer a diákoknak sem előnyös, hiszen nem biztosítja, hogy hosszú távon a diákhitel forrása a piacon elérhető legolcsóbb forrás legyen.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Bankszövetség

Korábban:

Áthidaló hitelre szorul a Diákhitel Központ
(2001. szeptember 3.)

A Postabank 570 millióért vette meg a Diákhitel Központot
(2001. augusztus 17.)

Lemondtak posztjukról a diákhitel-program brit szakértői
(2001. augusztus 16.)

A diákhitel kamata legfeljebb 9,5 százalékos lesz
(2001. augusztus 9.)

Diákhitel: igénylés, folyósítás, törlesztés
(az Üzleti Negyed összeálítása)