Az osztrák OMV egyik befektetőjének, az International Petroleum Investment Co.-nak (IPIC) részvényesei tovább mérlegelik az olajcég ajánlatát a lengyel PKN Orlenre. A Dow Jones hírügynökség értesülései szerint az IPIC-nek komoly fenntartásai vannak az osztrák vállalat költséges terjeszkedési terveivel kapcsolatban.

Az Abu Dzabi székhelyű International Petroleum Investment Co.-nál (IPIC) egyelőre mérlegelik az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat ajánlatát a lengyel PKN Orlen olajtársaságra. Az IPIC az OMV egyik nagy befektetője.

Tovább beszélgetünk, értékeljük az egész ügyletet, mielőtt eldöntjük, elfogadjuk-e vagy elvetjük. Persze figyelmesen meghallgatjuk az OMV vezetésének véleményét - mondta az IPIC szóvivője hétfőn a Dow Jones hírügynökségnek.

A szóvivő tagadta, hogy az OMV-ban 19,6 százalékkal részes IPIC eleve ellenezné az OMV ajánlatát a PKN Orlenre.

Az OMV hírek szerint 30,50 zlotyt kínál részvényenként a PKN Orlenért. Ezt a múlt héten emelte föl részvényenként 26 zlotyról, miután - ugyancsak lengyel sajtójelentések szerint a Mol is emelte a saját ajánlatát, 25 zlotyról 30 zlotyra. Hétfőn kora délután a PKN Orlen részvényeinek árfolyama 18,00 zloty volt a varsói értéktőzsdén, 3,2 százalékkal olcsóbb a pénteki zárónál.

A PKN Orlen 17,58 százalékáért folyó verseny győztese hozzáférhet Közép- és Kelet-Európa legnagyobb olajpiacához, és a térségbeli olajipari konszolidáció élvonalába kerül - írta a hírügynökség, amely bennfentesektől úgy értesült, hogy az OMV vezetése mindazonáltal nehezen győzködi az IPIC-et a vásárlás érdeméről. Eszerint az IPIC-nek komoly fenntartásai vannak az OMV költséges terjeszkedési terveivel szemben. Az IPIC-nél nagyobb tulajdona csak az osztrák ÖIAG állami vagyonkezelőnek van az OMV-ban - 35 százalék -, a többi OMV-részvény pedig közkézi.

A Mol oldalán a gázüzletág vesztesége nehezíti, sőt, esetleg akadályozza a lengyelországi terjeszkedés anyagi fedezetének előteremtését - írta a Dow Jones.

(MTI)

Ajánlat:

Mol Rt.

OMV

PKN Orlen 

Korábban:

Der Standard: a Mol elment a végsőkig 
(2001. szeptember 7.)

A Mol után az OMV is emelte a PKN-re tett ajánlatát 
(2001. szeptember 6.)