Másnap reggel a világ tőzsdéin

2001.09.12. 8:09

Az amerikai terrortámadásokat követően, az ázsiai tőzsdék is veszteséggel nyitottak. A dollár árfolyama tovább gyengül, és ezzel párhuzamosan emelkednek a nyersanyag árak.

Az ázsiai tőzsdék jelentős veszteségeket szenvedtek le a ma reggeli nyitást követően, szinte az összes piacon késett a nyitás. A japán és a Hong-Kong-i tőzsde 5 illetve 10 százalékos veszteségnél tart, Dél-Koreában - történelmi mértékkel - 12 százalékkal zuhant a tőzsdeindex, ezért fel is függesztették a kereskedést. A kínai és a szingapúri tőzsdéken közel 10 százalékkal estek az árak. A tajvani tőzsde szerdán ki sem nyit. Az amerikai tőzsdék is zárva maradnak. Az amerikai börzéken két napos szünet a II. világháború óta nem fordult elő.

A befektetők aranyba és állampapírokba menekítik a pénzüket világszerte, az arany ára emelkedik a fokozódó kereslet következtében. A dollár árfolyama tovább csökken a világ meghatározó valutáival szemben.

Az európai tőzsdéken is jelentős árfolyam veszteséget várható.

Pearl Habour vasárnap történt, az Öböl háborúra hónapokig készültünk. Soha nem érte még a világ pénz piacát hasonló sokk- mondta David Schwartz a tőzsdei szakértő a BBC-nek, arról hogy milyen következmények várhatók, a történelmi példák alapján.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Közel 17 éves mélypontján a tokiói tőzsde
2001. szeptember 12