A jegybank nem csökkent kamatot

2001.09.18. 14:28

A Magyar Nemzeti Bank egyelőre nem követi az amerikai Fed és az Európai Központi Bank példáját, és nem csökkenti irányadó kamatát - mondta Auth Henrik jegybank-alelnök az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának keddi ülésén. Nyers Rezső, a bankszövetség elnöke az ülésen azt mondta, hogy az olaj ára a krízis miatt akár hordónkénti 30 dollárra is emelkedhet.

A Monetáris Tanács legközelebbi ülésén ismét szóba kerül a kamatcsökkentés kérdése, de a testület rendkívüli ülését nem hívják össze - mondta Auth Henrik a bizottsági ülésen.

A forint árfolyamának alakulása nem veszélyezteti sem az idei év végére tervezett 7-7,5 százalékos egy évre visszatekintő pénzromlást, sem a jövő év decemberi 4,5 százalékos inflációs célt - mondta Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

 A jegybank alelnöke aláhúzta: az Egyesült Államokban történt múlt heti terrorcselekmények ellenére úgy tűnik, a folyó fizetési mérleg a tervezett 2,4 milliárd eurós hiánynál jóval kedvezőbben zár az idén, a fizetési mérleg időarányos alakulása pedig szintén jobb a vártnál.

Horváth Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde megbízott ügyvezető igazgatója a képviselőkkel közölte: a tragikus amerikai eseményeket követő tőkepiaci bizonytalanság során a pesti tőzsdéről nem vontak ki tőkét a befektetők, és nem szüntettek meg egyetlen olyan portfoliót sem, melyben magyar részvények szerepelnek.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: megítélése szerint jó döntésnek bizonyult, hogy a tragédiát követő napon kinyitott a budapesti tőzsde, mert így erősítették a befektetők magyar tőzsdébe vetett bizalmát.

A bizottság ülésén Nyers Rezső, a bankszövetség elnöke elmondta, hogy az események hatására közép- és hosszú távon nem kerül veszélybe egyetlen egy hazai bank sem. Nyers Rezső ugyanakkor elmondta, hogy néhány tényező hatással lehet a magyar gazdaságra is.

Ezek közül elsőként az olajárak alakulását emelte ki. Véleménye szerint az olaj hordónkénti ára a krízis miatt akár 30 dollárra is emelkedhet, ennek pedig közvetett negatív hatásai lesznek Magyarországra.  

Nyers Rezső elmondta, hogy a jelenleg tapasztalható lassuló gazdasági növekedés mellett egy ekkora sokk bizonyos negatív következményekkel járhat. A külföldi pénzintézetek például csökkenthetik jelenlétüket, hitelkihelyezéseiket a számukra kockázatos feltörekvő piacokon, így Magyarországon is. Hozzátette azonban, hogy ez a reálgazdaság szereplőinek esetében kevésbé várható. Nyers Rezső szerint az a fő kérdés, hogy ez a sokk milyen hosszú ideig tart és milyen mélységig érinti a gazdaságot.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB

Magyar Bankszövetség

Korábban:

A Fed és az EKB is csökkentette irányadó kamatait
(2001. szeptember17.)