Áramáresést vár a kormányzat a liberalizációtól

2001.09.18. 8:34

Még ebben a hónapban a honatyák elé kerül a magyar árampiac csaknem egyharmadának felszabadítását célzó törvényjavaslat. Az új villamos energiáról szóló tervezet 2003-ban lép életbe, s 10-15 százalékos áresést hozhat egyes nagy iparvállalatok számára. Az áram-nagykereskedő Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. egyik szeme sír, a másik nevet: elveszíti ugyan monopóliumát a kereskedelemben, ám véget ér a "bizonytalanság kora".

Nem lesz áremelés a piacnyitás hatására - szögezte le az előterjesztő Gazdasági Minisztérium (GM) államtitkára, Hegedűs Éva. A kormány által szombaton elfogadott törvénytervezet lehetővé teszi, hogy 2003-tól a nagyfogyasztó ipari társaságok maguk válasszák meg, kitől vásárolnak áramot. Nagyjából a piac 30-33 százalékának - csaknem 200 cégnek - ez a liberalizációt, a szolgáltatóknak pedig a versenyt jelenti. Számukra a liberalizáció akár 10-15 százalékos áresést is jelenthet. A másik oldalon azonban a lakosság sem járna rosszul, sőt, a verseny hatására fékeződne a tüzelőfajták nemzetközi árnövekedésének "begyűrűzése" a honi árakba.

Új a korábbi tervezetekhez képest, hogy 2003. december 31-én megszűnnek az erőművi termelői hatósági árak. Nóvum, hogy nagyobb lett a rendszerirányító Mavir Rt. hatásköre, mely felel a rendszer egyensúlyáért, a kapacitás összehangolásáért. Ugyanakkor pontosították, és a 2003-2010 közötti időszakra (változatlan áron) 48 milliárd forintra teszik az úgynevezett befagyott költségeket, azt a veszteséget, amely az MVM Rt.-nél keletkezik a hosszú távú szerződésekben lekötött, ám várhatóan nem eladható áram miatt. A veszteséget egy alapból fedezik, melyet a piacnyitás "kedvezményezett" cégei töltenek fel.

A szabad piac mellett megmarad a ma létező, azaz a hatósági áras közüzemi rész is. Ide tartozik a magyar lakosság egésze. A tervezet még szeptemberben a parlament elé kerül, elfogadásakor 2003. január elsejétől lép életbe. Kivéve néhány pontot, mint például azt, hogy jövő februártól hosszú távú áramvásárlási engedély nélkül is lehet erőmű-építési engedélyt kérni.

Kizárólagos jogokról kell lemondanunk, ám akad, ami kedvező változás lesz számunkra - kommentálta a kormánydöntést Katona Kálmán, az MVM Rt. elnök-vezérigazgatója. A társaság a rendszerirányítás (mely a GM alá kerül) kivételével minden korábbi tevékenységét folytathatja, erőművet építhet, export-import tevékenységet végezhet, hálózati ellátóvá válhat. Sőt a piacnyitás lehetővé teszi a - most még nem konkretizált - erőműépítést, s ezt az esélyt az rt. nem fogja kihagyni. A szabad piac kötelezettségekkel is jár: új magasfeszültségű vezetékekre lesz szükség (Pécs-Paks, Békéscsaba-Sándorfalva, utóbbi ára 18 milliárd). Egyébiránt a társaság a felkészülés jegyében önálló kereskedelmi részleget hozott létre. A Magyar Hírlap árakra vonatkozó kérdésére Katona Kálmán közölte, hogy az erőművek mostani átlagára kilowattóránként 10 forint, külföldről 7-8 forintért már lehet vásárolni. (Hozzátartozik a történethez, hogy az MVM-tulajdonú Paksi Atomerőműnél olcsóbban lehetetlen áramhoz jutni.) Ugyanakkor a villamos művek árrése nulla forint jelenleg, a januári áremelés megoldása ugyanis a nyereséget - korábban kilowattóránként 10 fillér - semmivé olvasztotta.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MVM