Drágulhat a cukor

2001.09.24. 18:33

Már éppen kedvező termésről számoltak volna be a hazai cukoripar résztvevői, amikor egyszerre csak megváltozott az időjárás: a rengeteg csapadék miatt immár arra kell felkészülniük, hogy csökken a cukorrépa cukortartalma, így az ára is.

Az idén egyharmaddal több cukorrépa termett, mint 2000-ben, elsősorban az időjárás kedvező fordulata miatt. Tavaly nagy volt a szárazság, ezért csak 265 ezer tonna cukor került ki az ország 3 legnagyobb cégétől. E fehér édesítőszer iránti igény Magyarországon évente azonban 330 ezer tonna, ezért a biztonsági tartalékból fedezték a hiányt.

Ezt elkerülendő az idén 55 ezerről 68 ezer hektárra növelték a cukorrépa termőterületét. Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés vezetője az Üzleti Negyed-nek elmondta, hogy az idei kínálat elérheti a 380 ezer tonnát, amivel lehetővé válik a biztonsági tartalék feltöltése is.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca rendelete szerint a cukorgyáraknak 8100 forint átvételi árhoz kell tartaniuk magukat. Ez reális középértéknek tűnik annak fényében, hogy néhányan, az árak sülyedésére számítanak. A csapadékos időjárás ugyanis csökkentheti a cukorrépa átlagos, 16 százalékos cukortartamát. Ezzel szemben a Magyar Cukor Rt.-nél 8600 forintos átvételi árat prognosztizálnak, szemben a tavalyi 7 ezer forint körüli árral.

Idetartozik még az is, hogy a legnagyobb, 37 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Magyar Cukor Rt. jövőre bezárja ácsi cukorgyárát, és a továbbiakban kizárólag Petőházán és Kaposvárott folytatja a termelést. Ebben az évben azonban még mindhárom gyára termel. Országosan mintegy 3 millió tonna cukorrépa termett, ebből a cég 1,03 millió átvételét tervezi.

Nem különben az elmúlt tíz évben csaknem a felére csökkent hazai cukortermelés, elsősorban a volt szovjet piac megrokkanása miatt. 1990-ben még 12 cukorgyárban folyt, ma már csak 7-ben folyik termelés.

A csökkenésben szerepet játszott továbbá a cukorhoz való viszony megváltozása is. Vannak, akik a cukrot a "fehér halálként" emlegetik, míg a másik oldal szerint ez a fajta édesítőszer semmiben sem különbözik a többi szénhidráttól. A napi energia bevitel 10-12 százalékának cukornak kellene lennie - állítják felmérésekre hivatkozva az utóbbi álláspont képviselői. A cukor iránti növekvő ellenszenv miatt mindenesetre a cukoripari egyesülés a jövőben komolyan kíván foglalkozni ezzel a jelenséggel.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Cukoripari Egyesülés

Korábban:

Az édesipar tart a cukor drágulásától
2001. május 24.

Védővámot akar az édesítőszerekre a cukorlobbi
2001. szeptember 18.