Üzletrészhez juthat a diákhitelek finanszírozására létrehozott Diákhitel Központ Rt.-ben a Magyar Fejlesztési Bank. A tranzakció értéke elérheti a kétmilliárd forintot is. Ezzel elmarad a jelenleg a Postabank tulajdonában lévő központ és a Magyar Posta Rt korábban beharangozott frigye.

Újabb tulajdonosváltásra készülnek a Diákhitel Központ Rt-nél (DHK) - adta hírül a Népszabadság. A tranzakcióra azután kerülhet sor, hogy a múlt hónapban már előkészítették a hitelező központ jelenlegi tulajdonosa, Postabank és a Magyar Posta Rt. közötti megállapodást egy adás-vételről. A DHK az oktatási tárcától került a postához szintén augusztusban.

A hírek szerint az MFB mintegy kétmilliárdos tőkejuttatással szerez tulajdont a DHK-ban, s így a fő tulajdonosává válhat. Az indokok szerint az MFB bevonásával garantálható a közel 40 ezer diák által igényelt hitel és azt ezt terhelő 9,5 százalékos kamatszint.

A tulajdonosváltás módja miatt, és amiatt, hogy a hitelt elnyerő diákoknak a Postabanknál kell számlát vezetniük, a Bankszövetség versenyjogi aggályokat lát. Nem különben az MFB-nek a Postabankban is van részesedése.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Fejlesztési Bank

Diákhitel Központ

Magyar Posta

Korábban:

Kevés az önállósághoz a diákhitel
(2001.szeptember 19.)

A diákhitel-szerződés nem garantálja a kamatot
(2001.szeptember 10.)

A Postabank 570 millióért vette meg a Diákhitel Központot
(2001.augusztus 17.)