Nincs újabb kamatvágás Európában

2001.09.27. 14:19

Az előzetes elemzői várakozásoknak megfelelően nem csökkentette tovább irányadó kamatát a valutaunió jegybankja, ami így 3,75 százalékos maradt - közölte a Bloomberg hírügynökség. Szakértők szerint legközelebb októberben mérséklik majd az Európai Központi Bank döntéshozói az eurövezet irányadó kamatát a gazdaság élénkítése érdekében.

A terrortámadásokat követő sokk enyhítése érdekében az Európai Központi Bank (EKB) - csakúgy, mint a világ jelentős jegybankjai - csökkentette irányadó kamatát. Antonio Fazio, az EKB tanácsának egyik tagja a csütörtöki ülés előtt elmondta: néhány hét alatt kiderül, hogy milyen világgazdasági folyamatok indultak el a terrortámadások nyomán.

Minden esetre az előjelek ne túl kedvezőek, mert már a terrorakciók előtt is aggasztó makrogazdasági adatok kerültek napvilágra: a valutaunió gazdasági növekedése a második negyedévben az elmúlt öt évben a legalacsonyabb volt, és az európai vállalatok összesen 270 ezer alkalmazott elbocsátását jelentették be.

A Bloomberg által megkérdezett húsz közgazdász fele úgy vélte, hogy októberben az EKB újabb, legalább 25 bázispontos kamatcsökkentéssel élénkíti a gazdaságot.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EKB