Egy cégóriás születése: Chevron-Texaco

2001.10.09. 15:48

Az Amerikai Kereskedelmi Bizottság (FTC) már korábban jóváhagyta a Texaco és a Chevron 35 milliárd dolláros egyesülését. Ezzel az Egyesült Államok harmadik és a világ negyedik legnagyobb olajipari társasága jönne létre; a társaság az Exxon, a BP és a Royal Dutch/Shell-t követné. A társaságok közgyűlése a keddi napon dönt az egyesülésről.

Ahhoz, hogy a San Franciscoi székhelyű, világszerte 57 ezer alkalmazottat foglalkoztató, egyesült ChevronTexaco Corp. létrejöjjön, a társaságok keddi közgyűlésén jóvá kell hagyni az ügyletet. Az olajkonglomerátum napi olajkitermelése eléri a 2,6 milliárd hordót, piaci kapitalizációja pedig a százmilliárd dollárt. Az egyesüléstől a vezetők 1,2 milliárd dollár megtakarítását és a hatékonyság növekedését várják.

A Chevron Texaco versenyelőnye a riválisokkal szemben az, hogy alacsony kiaknázottságú olajmezőket tulajdonol, így 2003-ig is könnyedén fent tudja tartani a 4 százalékos éves átlagos kitermelés-bővülést.

A Texaco várhatóan tovább növeli versenyképességét a megnövelt üzemméreten keresztül. A szavazás pozitív végkimenetele esetén megalakuló mamutcég valószínűleg akvizíciókat hajt majd végre a kapacitásnövelés érdekében.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Chevron

Texaco

Korábban:

Zöld út a Chevron-Texaco fúziónak
(2001. március 1.)

A Chevron megveszi a Texacot
(2000. október 16.)