Az október 23-i nemzeti ünnepnapon az üzletek többsége zárva tart, csak a kisebb, éjjel-nappal nyitva tartó boltok üzemelhetnek - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hozzátette: hétfőn a nagy bevásárlóközpontok és a hipermarketek nyitva lesznek.

A főtitkár elmondta: a belkereskedelmi törvény értelmében mindenki maga határozza meg üzlete nyitva tartását, de a Munka Törvénykönyve szerint ünnepnapokon nem lehet alkalmazottat foglalkoztatni. Így csak azok a boltok lehetnek nyitva, melyekben nem alkalmazott vállalkozók dolgoznak.

Vámos György a szövetséghez beérkezett információk alapján közölte: szombaton hétköznapi nyitva tartás szerint üzemelnek a boltok, vasárnap munkaszüneti nyitva tartásra lehet számítani, de hétfőn sem nyit ki minden üzlet. A szövetség felmérése szerint ugyanakkor hétfőn a nagyobb bevásárlóközpontok és hipermarketek nyitva lesznek.

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága alá tartozó piacok október 23-án zárva tartanak, a háromnapos szünet többi napján a rendes nyitva tartás szerint üzemelnek, vagyis hétfőn a piacok hétköznapi nyitvatartási rendben működnek, míg vasárnap zárva lesznek.

(MTI)