Cseh, lengyel, osztrák és szlovák vállalatok összefogásával kiépítendő etiléngyűrűről, illetve a BorsodChemnél tervezett új komplexumról tárgyalt Moszkvában a Szibur elnöke, Jakov Goldovszkij Csehország, illetve Lengyelország nagyköveteivel, valamint a magyar követséget képviselő Varga Györggyel. A BorsodChem kapcsán feltételezhetően egy etilénkrakkoló létesítése került szóba a tárgyalásokon.

Az AK Szibur elnöke, Jakov Goldovszkij október 22-én Moszkvában tárgyalásokat folytatott Csehország és Lengyelország nagyköveteivel, valamint magyar részről Varga György követtel - tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Szibur sajtóirodája.

A megbeszéléseken a Szibur oroszországi és külföldi tevékenységének ismertetése mellett Goldovszkij előadta terveit egy Magyarországon, a BorsodChemnél megvalósuló etilénkomplexumról. A hivatalos közleményben szereplő etilénkomplexum kifejezés minden bizonnyal a régóta tervezett etilénkrakkolót jelenti, amelynek megvalósíthatóságáról korábban megoszlottak a szakmai vélemények.

A Szibur közleménye úgy fogalmaz: a komplexum orosz alapanyagot dolgoz majd fel. Az orosz cég szerint etánról van szó, amelyet a Szibur anyavállalata, a Gazprom által tervezett "Északi út" beruházás keretében szállítanának térségünkbe. A tervekben hárommillió tonna etán szerepel, amit a szükséges infrastruktúra megteremtése után juttatnának el nyugatra.

Az "Északi út" megvalósítása több ország összefogását feltételezi. A Szibur szerint ehhez osztrák, cseh, lengyel és szlovák petrolkémiai vállalatok konzorciumban való egyesítésére lenne szükség. Így egységes csővezetékrendszer épülhet ki és létrejönne egy nagy etiléngyűrű térségünkben.

Szakértők a hír kapcsán megjegyzik, hogy az etiléngyűrű ötletét Kovács F. László, a BorsodChem vezére vetette fel korábban. Ennek alapját a magyarországi viszonylagos etilénhiány magyarázta, miközben a szomszédos országokban többletkapacitások állnak rendelkezésre. Ugyanakkor arra is emlékeztetnek megfigyelők, hogy a Slovnaftnak - tehát áttételesen a Molnak - Szlovákiában már van etilénkrakkolója.

(MTI)

Ajánlat:

Szibur 

BorsodChem