Lázas készülődés az E-napra

2001.11.14. 8:28

Alig másfél hónappal az euró bevezetése előtt az uniós polgárok 94 százaléka van tisztában azzal, hogy január 1-jétől megszűnik nemzeti valutája, és az Euróbarométer felmérései első alkalommal mutatják azt, hogy csökken az áremelkedésektől való félelem.

Nagy az optimizmus az Európai Bizottság háza táján, miután a legfrissebb felmérések szerint a polgárok egyre inkább tisztában vannak az euróra való átállással kapcsolatos tudnivalókkal. "Biztosak vagyunk benne, hogy megnyertük a csatát, ami a zökkenőmentes átállást illeti, és január második vagy harmadik hetére teljesen uralni fogjuk a helyzetet" - jelentette ki Gerassimos és Thomas gazdasági szóvivő. Azonban az úgynevezett E-nap katasztrófájának elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy az átállás első napjának csatáját is megnyerjük - tette hozzá.

Október végén 6600 az eurózónában élő polgárt kérdeztek meg, s a válaszokból kiderült, hogy már 68 százalékuk megfelelően vagy rendkívül jól informáltnak találja magát a közös valuta bevezetését illetően. Szeptember óta ez 5 százalékos növekedés. Ma már a válaszadók mindössze 6 százaléka nem tudta az euró készpénzben történő megjelenésének pontos dátumát, míg tavaly szeptemberben csak 46 százalék volt képes hibátlanul megnevezni azt. Első alkalommal vélte úgy a megkérdezettek több mint fele, hogy az euró bevezetése több előnnyel, mint hátránnyal jár.

Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi biztos augyankakkor hangsűlyozta: a tagállamok kormányainak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy "valamennyi polgár tisztában legyen a legfontosabb információkkal már az euróbankjegyek és -pénzérmék megjelenése előtt".

Ismeretek, vélelmek az euróról (százalék)

Tudja a bankjegyek és pénzérmék megjelenésének napját 94

Általában jól informáltnak érzi magát 58

Euróban is ismeri az árakat 37

Pontosan tudja az euró átváltási arányát 70

Fél, hogy csalni fognak az árakkal 64

Fél, hogy gondjai lesznek az euróval való fizetéskor 46

Hasznosnak tartja az utazások során 91

Könnyebben összehasonlíthatók lesznek az árak 77

Megszűnik az átváltási költség 66

A dollárral egyenrangú státusra emelkedik az euró 64

Hozzájárul az árstabilitáshoz

Több előnnyel, mint hátránnyal jár személyes életében 51
(Forrás: Euróbarométer)

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Tizenötmilliárd euró-bankjegy kerül forgalomba január 1-én
(2001. noember 5.)