Valószínű, csak hetek múlva derül ki, hogy a hazai utazási irodák közül hányan nem tettek eleget a kötelező vagyoni biztosítékkal kapcsolatos követelményeknek. A kormányrendeletben megszabott határidő október végén járt le, s mint a Magyar Hírlap megtudta, az adatok ellenőrzése folyamatban van.

Andor Györgyné, a Gazdasági Minisztérium Engedélyezési Közigazgatási Hivatalának belkereskedelmi és vendéglátó-ipari főosztályának vezetője szerint az irodák többsége az utolsó percben küldte be az anyagát a hivatalhoz, így azok összesítése még nem történt meg.

Így ma még nem tudni, az ötszáz, vagyoni kaució letételére kötelezett utazási iroda közül hányan nem tettek eleget a kormányrendeletből fakadó kötelezettségeiknek. A rendelet szerint a renitens irodákat törölni kell az engedéllyel rendelkezők listájáról.

Az utazásszervezésről és közvetítésről szóló rendelet szigorítására legutóbb tavasszal került sor. A változtatás igényét a szükség hozta, tavaly ugyanis kétezer ember maradt külföldön a nagy botrányt kavaró utazási nagykereskedő cég, a HTC csődje miatt. Ekkor több tízmillió forint értékben az államnak kellett a zsebébe nyúlnia, hiszen a korábbi rendelet szerinti vagyoni biztosíték nem nyújtott fedezetet sem az utasok hazahozatalára, sem pedig a befizetett előlegek visszafizetésére.

A változtatás a szakmai szervezetek szerint azonban túl szigorúra sikeredett, rendre attól tartottak, sok iroda padlóra kerül az óriási kauciós kötelezettség miatt. Tavasz óta végig abban reménykedtek, hogy lesznek enyhítések a rendelet pontjain, de annak ellenére, hogy több változat is készült, egyik sem lépett életbe. A lap legfrissebb információja szerint egy szigorú, de az élet gyakorlati helyzeteit jobban figyelembe vevő rendeletváltozatra már csak január végéig kell várni.

Az emelt kaucióra kötelezett cégek némelyikének a tavasszal szigorított rendelet szerint száz, vagy több száz millió forintos vagyoni biztosítékot kellett most igazolnia. A vagyoni biztosíték alapját a társaságok nettó árbevételének 12, illetve a charterjáratot üzemeltetőknél a 20 százalékában határozták meg.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Közvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint a 240 tag időben teljesítette a kötelezettségét.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)