Az olasz hatóságok az utóbbi napokban több nagyvárosban is sikeres razziákat hajtottak végre az Oszama bin Laden szervezetéhez kötődő pénzügyi források felkutatása során. A rendőrség mindegyik esetben a dubai Al-Barakaat bank képviseleteit kutatta át. A hatóságok gyanúja szerint a pénzintézeten keresztül jutnak el az al-Kaidához a terror támogatására szánt pénzek. 

A pénteki híradásokból kiderül: az elmúlt napokban összesen tizennégy ilyen razzia volt Milánóban, Bolognában és Firenzében. Mindegyik az Al-Barakaat nemzetközi pénzintézet olaszországi képviseleteit érintette. A bank, amelynek székhelye a Perzsa-öbölben található, főleg az olasz területen munkát vállaló szomáliaiakkal áll kapcsolatban.

A firenzei nyomozás elsősorban egy szomáliai orvosra, Muhammad Abdul Kadirra összpontosít, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Toscanában dolgozó szomáliaiak pénzügyi átutalásain keresztül biztosítja a terrorista tevékenységre szánt pénzek eljutását a Al-Barakaat bank Dubaiban lévő központjába.

Milánóban is ugyanez a mechanizmus működik: a szomáliai munkavállalók kisebb tételű pénzátutalásait használják "fedőcsatornaként" az összegek célba juttatásához.

(MTI)

Korábban:

Olaszország 600 titkosügynökkel nyomoz az al-Kaida pénzei után 
(2001. október 29.)