Újabb óriás olajcég alakul a 15 milliárd dolláros fúzió nyomán

2001.11.19. 10:30

A harmadik legnagyobb amerikai olajcég jöhet létre a Phillips Petroleum és a Conoco 15,4 milliárd dollár értékű, a hét végén bejelentett egyesülése nyomán - közölte a Bloomberg hírügynökség. A fúzió a nagy olajipari cégek egyesülési hullámának újabb állomása: korábban a költségek csökkentése és a versenyképesség javítása érdekében hasonlóképp jött létra a Exxon Mobil és a ChevronTexaco-csoport is.

Az egyesülést részvénycserével bonyolítják le: a Conoco részvényesei egy részvényért 0,4677 részvényt kapnak az új vállalat papírjaiból, míg a Phillips tulajdonosai egy az egyben cserélhetik be papírjaikat. Az ügylet a Conocot 15,4, a Phillipset pedig 19,8 milliárd dollárra értékeli. A tranzakció nyomán az egyesült cég, a ConocoPhillips 57 százaléka a Phillips, 43 százaléka pedig a Conoco tulajdonosaié lesz. A két vállalat együttes forgalma tavaly 53 milliárd dollár volt.

A két cég vezetése közölte: a hathetes tárgyalások nyomán született új vállalattól azt remélik, hogy versenyképes lesz a hasonló fúziók nyomán megalakult Exxon Mobil és a ChevronTexaco-csoporttal, és ellensúlyozni tudja a világpiac olajár elmúlt évben tapasztalt, 50 százalékos csökkenéséből adódó bevétel-kiesést.

A fúziós elképzeléseket a vállalatok részvényeseinek és a verseny-felügyeleti hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Phillips

Conoco