Hollandiában az eurókészpénre való átállás összköltségét mintegy 10 milliárd guldenre - 4 milliárd dollárra - becsülik a szakértők, amelynek nagy része a magánkézben lévő bankokat és kereskedelmi vállalatokat terheli. Az ING vezető közgazdásza ugyanakkor úgy véli, hogy az átállás okozta veszteségeket néhány éven belül kompenzálhatják az egyéb tevékenységeikkel.  

Az európai vállalatok ezekben a hetekben lázasan kalkulálnak: vajon milyen költségekkel jár majd az eurókészpénzre való áttérés. Hollandiában ezt a költséget mintegy 10 milliárd guldenre - 4 milliárd dollárra - becsülik a szakértők.

Az összeg nagy részét a magánkézben lévő vállalatoknak - főként bankoknak és kereskedelmi cégeknek - kell majd állniuk - véli Hein Blocks, a Holland Bankszövetség igazgatója, és hozzáteszi, hogy a költségek a vártnál jóval nagyobbak. Az igazgató becslései szerint a teljes összegből 2 milliárd guldent kell a pénzintézeteknek állniuk.

A holland kormány azonban csak egy töredékét téríti vissza ennek az összegnek, Frederick Von Dewell, az ING vezető közgazdászának legnagyobb bánatára, aki jóval nagyobb kompenzációt tartana szükségesnek.

Dewell a BBC-nek nyilatkozva kifejezte azon reményét, hogy a pénzügyi szektor az átállás miatt keletkezett veszteségeit néhány éven belül visszanyeri, például az adminisztratív költségek csökkentése révén. Az ING esetében a mostani veszteségek - Dewell számításai szerint - 5 éven belül megtérülhetnek a cég egyéb tevékenységeiből származó profitok segítségével.

A szakértők egy része egyébként úgy véli, hogy az eurókészpénz bevezetésének hosszantartó hatása lesz az európai tőkepiacokra. Az esetleges recesszió mélységének és időtartamának megítélésében ugyanakkor eltérőek a vélemények.

Hollandiában január 1-ével egy közel 700 éves valuta tűnik el, és a lakosság euró iránti bizalmát nem növeli az a tény, hogy bevezetése óta közel 30 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest. A hollandok többsége azonban úgy tekint a közös valutára és az általa megvalósuló nagyobb pénzügyi egységre, mint egy befektetésre, amely végül biztosan megtérül.

(Üzleti Negyed)