Először tavaly ősszel került nyilvánosságra az európai gázszükséglet egyharmadát adó cég felosztásának és átláthatóbbá tételének terve, melyet az akkori elnök Rem Vjahirjev és a Gazpromot egyes feltételezések szerint kifosztó menedzsment élesen bírált. A Vjahirjev távozásáról szóló hírek megjelenésével egy időben aztán újból felmerült a cég több részre osztásának lehetősége, illetve szükségessége.

Az orosz pénzügyminisztérium hivatalosan május végén jelentette be a tervet, melyet az akkori állás szerint ősszel kezd meg az orosz kormány, egyelőre azonban még mindig csak szó van róla, konkrét tervekről senki nem beszél.

Az orosz kormány reformtörekvésének részeként az energiaipari óriás, a Gazprom felosztásra kerülne, ez azonban hosszú folyamat - jelentette be Putyin bizalmasa, a Gazpromot május óta vezető Alekszej Miller. A vállalat reformja elsősorban a kulcsfontosságú tevékenységek: a földgázkitermelés és a szállítás megosztását jelentené. Az óriásvállalat megosztásához figyelembe kell venni a részvényesek (38 százalékban az orosz állam, 10,31 százalékban külföldi részvényesek - nagyrészt a német Ruhrhas, valamint további 500 ezer orosz és 100 ezer külföldi magánszemély, illetve vállalat) a hitelezők, az állam és a gázvásárlók érdekeit - nyilatkozta a Gazprom vezetője az Ogonyok hetilapban kedden megjelent nyilatkozatában, ezért a felosztásról egyelőre csak elméletben lehet beszélni - tette hozzá.

A Gazprom bármilyen felosztása két fontos kérdést vet fel: az egyik, hogy ki örökli a vállalat adósságát, a másik, hogy ki garantálja az exportszerződéseket - magyarázta Miller a nehéznek ígérkező feladat részleteit.

A cég legfontosabb tevékenysége továbbra is Európa földgázzal való ellátása marad, egy napon azonban a kínai piac még Európa riválisa lehet - mondta Miller a jövő egyik legnagyobb üzlete felé kacsintgatva. (Az Gazprom a világ gáztermelésének negyedét, Európa gázszükségletének a harmadát adja, az orosz gáztermelésből 94 százalékban részesedik)

Miller megismételte azon kijelentését is, hogy a vállalat meg akar szabadulni több száz, nem alaptevékenységet folytató cégétől. Ehhez kapcsolódik az a korábbi bejelentés, hogy a cég eladja médiacégét, a Gazprom-Mediat. A Gazpromot már korábban is sokszor kritizálták amiatt, hogy működése nem elég hatékony, túl sok pénzt költ nem kifizetődő tevékenységekre, így a negyedévenként 20 millió dollárt felemésztő médiaholdingra.

A cég korábbi vezetése nem tette átláthatóvá a leányvállalatok működtetését, hatalmas összegeket vesztegetett el a Gazpromra, melyet többek között Putyin elnök is számos alkalommal a korábbi vezetés szemére vetett - írta a Reuters hírügynökség.

(Üzleti Negyed - MTI)

Ajánlat:

Gazprom - The Companies guide

Korábban:

Rendet raknak a Gazpromnál
(2001. november 23.)

A Gazprom megtartja részesedését az ÁÉB-ben
(2001. szeptember 17.)

A Gazprom fő tevékenységére összpontosít
(2001. szeptember 11.)