Oroszország napi 150 ezer hordóval csökkenti olajkitermelését

2001.12.17. 15:11

Oroszország - a világ második legnagyobb olajkitermelője - engedve az OPEC követelésének, a jövő évtől napi 150 ezer hordóval csökkenti termelését. A hír hatására azonnal emelkedni kezdett a nyersolaj árfolyama a londoni nemzetközi olajtőzsdén. A nyitás előtti elektronikus kereskedésben nem sokkal 10 óra után 70 centtel 19,99 dollárra emelkedett az olaj hordónkénti ára.

A vártnál nagyobb mértékű termeléscsökkentésről szerdán állapodott meg a Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök az ország vezető olajcégeinek vezetőivel. A csökkentésre azért volt szükség, mert az OPEC így próbálja stabilizálni a múlt hónapban 29 hónapos minimumot elérő olajárakat - írja a BBC.

A 11 tagországot számláló szervezet novemberben feltételes megállapodást kötött a három legfontosabb OPEC-en kívüli országgal, hogy amennyiben azok együttesen napi 500 ezer hordóval csökkenti kitermelésüket, úgy az OPEC is hajlandó napi 1,5 millió hordóval csökkenteni a nyersolaj-kitermelést 2002. január 1-jétől.

Ezt követően Oroszország döntésére várt a piac, miután Norvégia és Mexikó egyaránt 150 ezer hordós csökkentésről döntött. A jóváhagyott mennyiség azonban még így is elmarad az OPEC által szükségesnek tartott 200 ezer hordós napi termelés-csökkentéstől.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC 

Korábban:

Oroszország-OPEC alku a láthatáron 
(2001. december 4.)