Kilenc hónap, 2500 új üzlet

2001.12.07. 10:24

A kiskereskedelmi üzlethálózat - termelői borkimérések nélkül - a harmadik negyedévben több mint 900, kilenc hónap alatt megközelítően 2500 taggal bővült - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából. Az országban júliustól szeptemberig 6400 új üzlet nyitottak - a legtöbbet Budapesten, és 5500 üzletet zártak be.

A közlemény szerint 2001. szeptember 30-án 109 ezer gazdasági szervezet 159,3 ezer kiskereskedelmi üzletet üzemeltetett Magyarországon, amely 0,6 százalékos növekedést jelent a június végi állapothoz képest. A harmadik negyedévben 6400 új üzletet nyitottak, 5500 üzlet pedig bezárt. Az év elejétől 21 ezer új üzlet működését engedélyezték és 18,6 ezer üzletet szüntettek meg.

A harmadik negyedévben, a legnagyobb számban a közép-magyarországi régióban, ezen belül Budapesten nőtt a működő üzletek száma. Jelentős volt a bővülés az észak-alföldi, a dél-alföldi régióban is. Legkisebb ütemben a nyugat-dunántúli, az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régióban emelkedett az üzlethálózatok száma.

Az üzletek egyharmada még mindig élelmiszerben utazik

Szeptember 30-án az ország kiskereskedelmi hálózatának 32 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 25 százalékát a kultúr- és egyéb iparcikk üzletek, 18 százalékát a textil-, ruházati és lábbeli üzletek, 12 százalékát a bútor-, műszaki és vasáru üzletek, 5 százalékát a gépjármű- és gépjárműalkatrész üzletek tették ki.

A harmadik negyedévben a legnagyobb számban a textil-, ruházati és lábbeli üzletek, a bútor-, műszaki és vasáru üzletek, a kultúr- és egyéb iparcikk üzletek gyarapodtak. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek száma 87-tel csökkent és ezzel az összes üzleten belüli részaránya 1 százalékponttal mérséklődött.

A harmadik negyedévben ezerrel nőtt a társas vállalkozások által üzemeltetett üzletek száma, és 2001 szeptember végére az országos üzlethálózaton belüli részesedésük meghaladta az 52 százalékot. Az egyéni vállalkozások által üzemeltetett boltok száma mintegy százzal csökkent és részarányuk 48 százalék alá süllyedt, míg a non-profit és egyéb vállalkozások által üzemeltett üzletek aránya 0,4 százalék.

(MTI)

Ajánlat:

KSH