Visszaestek a panelárak

2001.12.28. 10:54

Jócskán lezuhant a panellakások ára: múlt évi áruknál milliókkal olcsóbban kelnek el a lakótelepi ingatlanok. Egyelőre úgy tűnik: jobban megéri a lakásokat bérbe adni, mint túladni azokon. A panelek értékét a korszerű szigetelés és a távfűtés egyedi mérés alapján történő számlázása emelhetné meg újra.

Milliókat veszítettek múlt évi értékükből a panellakások. A tavalyi árrobbanás még ma is érezteti hatását: az eladók ragaszkodnának a mesterségesen feltornázott árakhoz, de a kereslet jócskán a kínálat alatt marad. A fővárosban még ma is Óbuda és a nagyobb közlekedési csomópontok környéke a népszerű. Az egyes épületek értékét a közös képviselők munkája is meghatározza: jobb áron kelnek el azok a lakások, ahol az épületet és a lépcsőházat is színvonalasan felújították. Ám a ma még légköbméterre szabott távfűtési díj és a rossz homlokzati szigetelés sokaknak elveszi a kedvét a panellakástól. A korszerű szigetelés és a fűtés egyedi mérés alapján történő fizetése sokat lendíthetne a lakótelepi házak forgalmán. Egyelőre azonban úgy tűnik, jobban megéri a lakást bérbe adni - feltéve, ha a csaknem 100 ezer forintos rezsi nem tántorítja el a bérlőt -, mint eladni.

A fővárosban elsősorban a 7-8 millióért ajánlott 2 szobás panelekre van igény, a háromszobás kínálatból viszonylag keveset tudnak értékesíteni. Tavaly és idén tavasszal a 3 szobás lakások még 11 millióért találtak gazdára, ma jó, ha 9-10 millióért el tudják adni azokat - tudta meg a Népszava Farkas Imrétől, a Fitel Ingatlan és Építési Iroda vezetőjétől.

Legnagyobb rangja az óbudai panellakásoknak van. De még a legnépszerűbb és legdrágább, lakóparki környezetet kínáló III. kerületi Pók utcában is milliókkal olcsóbban értékesítik a lakásokat. Ott korábban a 74 négyzetméteres lakások 20 millióért cseréltek gazdát, ma már csupán 16 millió az áruk.

Miskolcon "elszaladtak" a panelárak. Az ügyfelek szabják meg a legtöbbször irreális összeget, ezért aztán állnak az ingatlanok, nincs kereslet azokra. Barnóczki László, az Ingatlanhome Kft. ügyvezetője a lapnak elmondta, pillanatnyilag az egy és két félszobás lakásokat 3,7 millióért árulják, bár véleménye szerint 3 millió körül lehetne eladni azokat.

Tatabányán is meglehetősen csekély az érdeklődés, az árak fél éve folyamatosan csökkennek. A tízemeletes házakban kínált lakások szinte alig találnak gazdára. Az 55 négyzetméteresek általában 3,9 millióért cserélnek tulajdonost, csak az átépített, extrákkal felszerelt lakást lehet 4 millióért eladni - tudta meg a Népszava Hetzmann Gyulától, a Fészek Ingatlanközvetítő Kft. ügyvezető igazgatójától.

(Népszava)

Ajánlat:

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)