Európában maradnak a turisták az idén

2002.01.08. 7:59

Már javában készülnek az utazási irodák nyári programajánlatai, katalógusai. A turisztikai világszervezet és a szakma néhány hazai képviselője szerint a piacon lassan kezd helyreállni a megszokott rend, s nő az utazni vágyók érdeklődése. A világszervezet 2003-tól pedig az idegenforgalom erőteljesebb fellendülésére is számít.

A turisztikai világszervezet, a WTO szerint év végéig normalizálódik a helyzet a turisztikai piacon. A robbanásszerű növekedés azonban csak 2003-tól indul be. Nyáron azonban lehet, hogy az is kiderülhet, hogy Európán belül kevés a szálláshely. Szakértők ugyanis egyre gyakrabban állítják: az amerikai terrortámadás miatt a földrészen belüli utazásokra helyeződik át a hangsúly, vagyis aki teheti, nem ül repülőre, vagy csak kontinensen belül utazik. A világ legnagyobb utazói, a németek korán keltek, s már szinte minden kedveltebb dél-európai nyaralóhelyet lefoglaltak. Vagyis a görög, olasz és spanyol tengerpartok szálláshelyei már november végén, december elején már telt házakat jelentettek a később ébredőknek. Állítólag a horvát tengerpart is jobbára német szótól lesz hangos.

Bottyán Éva, az Atlasz-World Travel iroda vezetőjének erről az a véleménye, hogy jó magyar irodát nem küldhettek el a külföldi partnerek. A nagyobb magyar utazási vállalatok, s azok melyeket fizetőképesnek ismernek a külpiacokon is, nem maradnak le semmiről, mert jól kialakított koncepció szerint ismert partnerekkel dolgoznak. A csupán pár szobára igényt tartó kisebb irodák viszont kellemetlen helyzetbe kerülhetnek. Szerinte mindennnek ellenére már az év közepére helyreáll a rend az utazási piacon. Tapasztalatai szerint - noha a félmilliárdos forgalmat bonyolító irodánál az év végéig 22,7 százalékos visszaesést könyveltek el - kezd visszazökkenni az élet a rendes kerékvágásba. A cég katalógusa az új ajánlatokkal már az utazási kiállítás előtt, február közepén megjelenik.

Az utazási kiállításra elkészül nyári katalógusunk - mondta lapunknak Déri Tamás, a Tensi Sí és Kaland Utazási Iroda ügyvezetője. Náluk sem volt gond a szállásokat lefoglalni, hiszen régi partnerkörrel dolgoznak, akik biztosítják az igényeiknek megfelelő kínálatot. A cégnél, noha még csak most készülnek az árkalkulációk, az euró árától függőn úgy gondolják, csak minimális - öt százalékos - áremelést érvényesítenek.

A tavaly több mint négymilliárdos forgalmat bonyolító Chemol Travelnél február végére megjelennek az új ajánlatok, tudtuk meg Földi Katalin marketing igazgatótól. Szerinte az irodának nem volt gondja a szálláshelyek megrendelésével, ugyanis a patinás cég bevált partnereire támaszkodik.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)