Az APEH már postázza az adónyomtatványokat

2002.01.09. 12:42

Az APEH megkezdte a jövedelemadó bevallásához szükséges nyomtatványok szétküldését a nyilvántartásban szereplő mintegy 2,4 millió adózónak. Az egyéni adózóknak február 15-ig kell benyújtaniuk a bevallásokat, de akik visszaigényelnek a múlt évi befizetésekből, azoknak a határidő előtt célszerű benyújtani a bevallást. Az adóhivatal idén is üzemelteti az ingyenesen hívható zöld számot, amelyen kitöltési tanácsot kaphatnak az adózók. 

Az adóhivatal megkezdte a tavalyi évre vonatkozó jövedelemadó bevalláshoz szükséges nyomtatványok kipostázását - közölte Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese szerdán

Január végéig az APEH nyilvántartásában szereplő mintegy 2,4 millió bevallásra kötelezettnek kipostázzák a nyomtatványokat. Ez azokat érinti, akik tavaly nem munkáltatójukon keresztül nyújtották be bevallásukat, illetve adóelőleget fizettek be 2001-ben. A bevallásra kötelezetteknek január 15-ig kell nyilatkozatot tenniük munkáltatójuk felé, hogy adóbevallásukat saját maguk készítik el, vagy kérik a munkáltató adóelszámolását.

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a bevallási kötelezettség alól nem mentesít, ha valaki nem kapja meg a nyomtatványokat, azokhoz ugyanis ingyenesen hozzá lehet jutni a hivatal kirendeltségein.

Az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató magánszemélyeknek, az áfafizetésre kötelezett adóalanyoknak, illetve azoknak, akiknek a költségvetés felé kötelezettségük van, február 15-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, míg a többieknek 2002. március 20. a határidő.

Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta: az elmúlt évhez képest a törvényi kötelezettségek miatt ismét változnak a bevallási ívek, így például az egészségbiztosítási járulék felső határának megszűntével ezen a címen már nincs visszaigénylési lehetőség.

Az adóbevallási íveken megjelent a lakásvásárláshoz, illetve jelentősebb bővítéshez felvett hitelintézeti kölcsönök után járó adókedvezmény lehetősége is. Ugyanakkor a magánszemélyeknek idén is lehetőségük van arra, hogy a nyugdíjjárulék felső határát meghaladóan levont járulékokat visszaigényeljék a személyi jövedelemadó-bevallásukban.

A bevallásokat határidő előtt azoknak célszerű benyújtani, akik várhatóan visszaigényelhetnek elmúlt évi befizetéseikből. Ez az összes bevalló mintegy 40 százalékát érintheti - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az adóhivatal közleményben jelentette be, hogy a 2001. évi személyi jövedelemadó bevallás elkészítésével kapcsolatos kérdésekre ingyenesen hívható zöld számot újra üzemelteti. A 06-80-63-00-63-as telefonszámon 2002. január 15-től várják a szakértők a kérdéseket, hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, pénteken pedig 8-13 óráig.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

APEH