Roham az "energiaforintokért"

2002.01.09. 8:05

A beérkezett pályázati "dömping" következtében egymilliárd forinttal emelte a kormányzat az energiatakarékosságra fordítható összeget. Együttesen így a korábban 2000-2001-re tervezett három helyett négymilliárd forintra nőtt a Széchenyi terv e célra fordítható kerete - áll a Gazdasági Minisztérium most megjelent összesítésében. Korábban úgy tervezték, a beruházásokkal 2010-ig évi 1,8 millió tonnányi kőolajjal egyenértékű energiahordozót takarítanak meg.

A kormány még 1999. július 27-én fogadta el A magyar energiapolitika alapjai, az energetika üzleti modellje című előterjesztést, majd kidolgozták a 2010-ig szóló stratégiát. A cél az, hogy az ország olyan fejlődési pályára álljon át, hogy az évi 5 százalékos GDP-növekedés legfeljebb 1,5 százalékkal több energiát igényeljen. A részben államilag támogatott energiamegtakarítás révén 2010-ig évi 75 petajoule hőértékű (1,8 millió tonnányi kőolajjal egyenértékű) energiahordozót takarítanak meg, illetve váltanak ki megújuló energiahordozókkal. Nem mellékes, hogy így a kén-dioxid-kibocsátás évi 50 ezer, a szén-dioxidé évente 5 millió tonnával mérséklődne.

A 2000. évi 1 milliárd forintos keret után tavaly a Széchenyi terv programjában 2 milliárd forintra emelték az energiatakarékossági célú vissza nem térítendő állami támogatást. Tavaly december végéig 4153 pályázat érkezett, közülük 3557-et fogadtak el. Az igényelt támogatás azonban jóval meghaladta a rendelkezésre álló 2 milliárdot, ezért a zárszámadási törvény elfogadása után - a gazdaságfejlesztési célelőirányzat keretének terhére - az energiatakarékosság támogatására újabb 1 milliárd forintot ítéltek oda. A legnagyobb volt az eltérés a távhőellátás korszerűsítése (háromszor nagyobb igénnyel) vagy a közvilágítás korszerűsítése esetében (két és félszeres különbség). A közvilágítás korszerűsítésére, tanyavillamosításra rendelkezésre álló 150 millió forinttal szemben 376,6 millió forint támogatási igényt nyújtottak be a pályázók. A távhőellátás szolgáltatóoldali korszerűsítésére 315 millió forint keretet terveztek, ezzel szemben 905,4 millió forintra volt támogatási igény.

Tavaly 125 megújuló energiaforrást hasznosító beruházás valósult meg, ezek több mint 90 százaléka napkollektoros meleg víz készítésére vonatkozott, ám emellett Inotán 250 kilowattos, Kulcson 600 kilowattos szélturbinát telepítettek. A két szélturbinával várhatóan évente mintegy 1,7-2 gigawattóra zöldenergia termelhető. A pályázatok alapján 2001-ben csaknem 4 százalékkal növekszik a napkollektorok által termelt hőenergia.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)