Meggyűlt a bajuk a hatóságoknak mindazokkal, akik selejtes euróbankjegyekhez és -érmékhez jutottak az elmúlt napokban: a szerencsések ugyanis nem hajlandóak beszolgáltatni a gyűjtők számára becses kincseket.

Finnországban egy férfi határozottan visszautasította a jegybank kérését, hogy szolgáltassa be ellenőrzésre azt a 20 eurós bankjegyet, amelyről hiányzott a színes biztonsági fémcsík - számolt be a Lansi-Savo című helyi lap. A férfi eltökéltsége - aki egy automatából 60 euró kivétele közben jutott a bankjegyhez - érthető, hiszen a hibás pénz értéke a jövőben várhatóan felbecsülhetetlen lesz.

A Reuters egyébként beszámolt róla, hogy Finnországban több olyan 500 euróst is találtak, amelyről a biztonsági hologram hiányzott, de ezeket a bankókat sikerült begyűjteniük. A Setec Oy állami pénznyomda elismerte, hogy gondjaik voltak a hologramok felragasztásával.

Olaszországban a szintén állami pénzverdéből kerültek ki olyan eurócentek, amelyek mérete a kétcentesével egyezett meg, csakúgy, mint a fejoldalon látható díszítés, a torinói székesegyház kupolája, az írás oldalra azonban az egycentes felirat került. Az érmék a próbacsomagokban kerültek ki az utcára Bergamo környékén.

A hatóságok itt is képtelenek a selejtes pénzek begyűjtésére, amelyek már most is 2300 eurós áron cserélnek gazdát. A rendőrség arra gyanakszik, hogy a pénzverdében valaki direkt készítette az érméket, hiszen a precíziós gépek képtelenek lennének ilyen hibára - állítják a Corriere della Sera című lapban.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)

Korábban: 

A kereskedelmi ügyletek 75 százalékát már euróban fizetik
(2002. január 8.)