Nincs még megállapodás a tejtermelők és -feldolgozók között a tej irányáráról. Ha január végéig nem tudnak megegyezni egymással az érintettek, a Földművelésügyi Minisztérium (FVM) mondja ki a végső szót. A tejfogyasztás 4,5 százalékos visszaesése miatt tavaly 100 millió literrel 400 millióra emelkedett a többlettej mennyisége.

Tavaly becslések szerint 1,75,-1,8 milliárd liter tejet értékesített az ágazat - közölte Berki Viktor, a terméktanács ügyvezető igazgatója. Tavaly az irányár literenként 68 forint volt, amihez a költségvetés 4,7 forintot adott. Idén egyelőre még nem tudtak megegyezni a tejtermelők és -feldolgozók az irányárról.

A termelők a 72,5 forintos összeg mellett kardoskodnak, míg a feldolgozók legföljebb 71,6 forintot tartanak elfogadhatónak. Jelenleg egy liter tej az üzletekben átlagosan 150 forintba kerül. Ha nem képesek a felek hamarosan egyezségre jutni, az FVM döntheti el a vitát. Abban viszont nagyjából egyetértenek az érintettek, hogy az 5,2 forintos állami hozzájárulás nem elegendő, és literenként legalább 7 forintos támogatásra lenne szükség.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke szerint az ágazat elégedetlen az állami szerepvállalással. Miközben Magyarország 2,8 milliárd literes kvótára tart igényt az EU-s csatlakozást követően, a kormányzat mégsem követ el mindent, hogy emelkedjen a tejtermelés. A múlt évben 2000-hez képest csupán egy százalékkal több tejet állítottak elő a gyártók, és idén sem várható ennél jelentősebb mennyiségi növekedés. A tejtermelési kvóta Magyarországon tavaly és idén mindössze kétmilliárd liter, ám Istvánfalvi szerint ezt a csatlakozásig legalább 2,2-2,5 milliárd literre kellene föltornázni.

Ehhez persze a hazai fogyasztás felfutására is szükség lenne. Tavaly azonban 4,5 százalékkal kevesebb tejet vásároltak az emberek. Egy magyar átlagosan 170 liter tejet fogyasztott a múlt évben. Fölmérések szerint a tehetősek 250 liter tejet is felhörpintenek, a kevésbé jómódúak viszont mindössze 106 litert fogyasztanak.

Így némileg ellentmondásos a kép, hiszen az ország érdeke a tejtermelés növelése, ám a tejfogyasztás visszaesése miatt tavaly 100 millió literrel 400 millióra emelkedett a többlettej mennyisége. Ennek piacra segítése, illetve kivonása ebben az évben 12,5 milliárd forintot igényelne, ennek egyelőre nincs meg a fedezete.

(Népszava)

Ajánlat:

Földművelődésügyi Minisztérium

Korábban:

Idén nem nő a tejtermelés
(2002. január 8.)