Várhatóan az év végére talál magára a komputer-piac 

2002.01.18. 13:36

Az idei év első negydében a személyi számítógép szállítások 4 százalékos csökkenését várja az amerikai Gartner Dataquest informatikai kutató intézet. A cég elemzője úgy véli, hogy 2002 végére azonban hasonló mértékű növekedésre lehet számítani. A Gartner számításai szerint egyébként a számítógép-forgalom 4,6 százalékkal csökkent világszerte, amire 1985 óta nem volt példa.

Az amerikai Gartner Dataquest informatikai kutatócég egy elemzője szerint a komputer-piac élénkülése az idei év vége felé lesz csak érezhető. A szakértő úgy véli, hogy a nehéz konjunktúrahelyzet és az ipari országok piacainak telítettsége fogja vissza továbbra is az üzletet.

Az idei első negyedévben a személyi számítógép szállítások előreláthatólag újabb 4 százalékkal csökkennek, az év végén azonban hasonló nagyságú emelkedést vár a szakértő.

A Gartner Dataquest előzetes számításai szerint a személyi számítógépek eladása tavaly 4,6 százalékkal 128 millióra csökkent a világon. Forgalom-csökkenés egyébként utoljára 1985-ben fordult elő az iparágban. Bár a negyedik negyedévben az eladások - elsősorban a karácsony miatt - a vártnál jobban alakultak, a fontosabb piacokon egyelőre nincs jele az élénkülésnek.

(MTI)

Ajánlat:

Gartner Dataquest