A Beszerzési Menedzser Index (BMI) januári értéke 48,8, ami 3,7 százalékkal nagyobb, mint az előző hónapban volt. Ez a december-januári időszakra általában jellemző visszaesés csökkenő ütemét jelzi.

A kisebb csökkenés hátterében az áll, hogy a válaszadó vállalatok közel egynegyedének nőtt az aktivitása decemberhez viszonyítva. A mutató értéke kisebb, mint 2001 januárjában (49,5) volt és elmarad az előző három év azonos hónapjainak átlagos értékétől is (50,2). Bár az elmúlt évben kisebb volt a feldolgozóipar növekedése, mint az azt megelőző évben, bizakodásra adhat okot, hogy az e havi érték kisebb csökkenést mutat, mint a felmérés történetének legjobb teljesítményű évének számító 2000 január havi BMI indexe (47,4).

Az ágazatok közül a textil- (56,1), a vegy- (53,4) és a faipar (51,2) indexei mutatnak növekedést az év első hónapjában. A többi iparágat csökkenés jellemzi, melyek közül a nemfém ásványi termékek iparágában a legnagyobb a visszaesés (41,9). Az előző havi értékhez képest a BMI jelentősen csökkent az élelmiszeriparban, a többi ágazat esetében a csökkenés üteme kisebb, mint decemberben volt. A régiók közül a legnagyobb növekedést az Észak-alföldi terület (59,5) érte el.

A BMI felmérés módszertana:

A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Nemzeti Beszerzési Társasága (National Association of Purchasing Management - NAPM) dolgozta ki, melynek neve Institute for Supply Management-re (ISM) változott 2002 januárjától. A beszerzési vezetők körében végzett felmérés a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A vállalati minta összeállításakor az egyes ágazatok és régiók GDP-hez való hozzájárulását vettük figyelembe. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a PK&T Kft. végzi.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Csökkent a Beszerzési Menedzser Index
(2001. november 5.)