A pénzmosás elleni közös fellépésről az OECD égisze alatt életre hívott független nemzetközi munkacsoport (FATF) "különösen elégedetten" nyugtázta azokat a gyors és hatékony intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a korábban feltárt hiányosságok megszüntetésére - áll a szervezet hongkongi plenáris üléséről pénteken kiadott záró közleményben.

A közlemény szerint a FATF kérni fogja Magyarországtól a pénzmosás elleni intézkedések végrehajtási tervének ismertetését, hogy a csoport elbírálhassa a törvénymódosítások tényleges végrehajtását.

A munkacsoport a közlemény szerint június 19-21-ei következő plenáris ülésén fogja felülvizsgálni a pénzmosás elleni fellépésben eddig nem együttműködőnek minősített országok helyzetét. Az évente összeállított figyelmeztető listára tavaly nyáron Magyarország is felkerült. Akkor a FATF illetékese ezt azzal indokolta: a magyarországi pénzmosásellenes rendszernek, amely egyébként eléggé átfogó, súlyos hiányossága, hogy névtelen betétek elhelyezését teszi lehetővé korlátlan számú bankszámlán. Magyarországon azonban január 1-jétől olyan törvény lépett életbe, ami ezt tiltja. A listán szerepel még Oroszország, Ukrajna, a Fülöp-szigetek, Egyiptom, Nigéria, Izrael, Indonézia, Libanon, Myanmar, a Cook-szigetek, Dominica, Grenada, Guatemala, a Marshall-szigetek, Niue, St. Kitts és Nevis, valamint Szent Vincent és Grenadines. A pénteki hongkongi közlemény szerint a FATF a júniusi plenáris ülésen ellenlépések lehetőségét fogja megvizsgálni azon országok ellen, amelyek tavaly júniusban kerültek fel a figyelmeztető listára, s azóta nem értek el elégséges haladást.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Alkotmánybírósághoz fordultak a könyvelők
(2002. február 1.)